Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem
Kuchnia kresowa ma wielu miłośników - i wcale nas to nie dziwi. Przepyszne smaki i aromaty przenikających się kultur zachwycają nawet wybredne osoby. Jeżeli szukasz inspiracji na obiad inny niż zwykle, sprawdź przepis na sznycle kresowe. Jesteśmy pewni, że gdy raz spróbujesz, zrobisz je ponownie.
Kuchnia kresowa skrywa wiele smaków i aromatów. Połączenie kulinarnych tradycji różnych krajów daje niesamowity efekt - ma być prosto, ale przepysznie. Dziś prezentujemy kolejny przepis, któremu trudno się oprzeć. Sznycle kresowe doskonale sprawdzą się na obiad, zwłaszcza w przypadku osób, które ograniczają w diecie mięso.
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:
- 400 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 kromki chleba,
- 3 łyżki groszku,
- 5 ząbków czosnku
- 50 g kaszy jęczmiennej,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Panierka:
- 100 g gruboziarnistej bułki tartej,
- 60 g mąki pszennej,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 50 ml wody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Ziemniaki ugotuj do miękkości i rozgnieć tłuczkiem.
Wszystkie warzywa drobno posiekaj i przełóż do osobnych miseczek.
Kaszę ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chleb pokrusz i zalej mlekiem. Odstaw.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj czosnek, a następnie cebulę i smaż całość do miękkości. Dołóż marchewkę, groszek i wszystkie przyprawy. Smaż wszystko na małym ogniu aż z patelni zacznie się wydzielać intensywny aromat przypraw.
Dodaj ziemniaki i wymieszaj wszystko szpatułką. Przenieś masę do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Chleb odciśnij z nadmiaru mleka i zgnieć go, by miał konsystencję gładkiego ciasta. Dodaj go do mieszanki warzywnej razem z kaszą. Wymieszaj całość.
Wsyp mąkę ziemniaczaną tak, by ciasto przestało się lepić do palców. Wymieszaj wszystko na masę pozbawioną grudek.
Przygotuj panierkę.
Wszystkie składniki z wyłączeniem bułki tartej wymieszaj w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Z masy ziemniaczanej formuj podłużne kotlety. Maczaj je najpierw w cieście mącznym, a następnie panieruj w bułce tartej. Kładź je do rozgrzanego tłuszczu.
Sznycle kresowe smaż do zezłocenia ze wszystkich stron. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Danie podawaj z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień
Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku
Tradycja czy nowoczesność? Oto najlepszy pączek według naszych czytelników