Reklama
Reklama

Prosty przepis na domowe i aromatyczne mielone. Inne, niż klasyczne

Pieczone kotlety mielone z pieczarkami to bardzo prosty i szybki przepis na obiad dla całej rodziny, ale także na ważniejsze wydarzenia i uroczystości rodzinne. Idealnie doprawione mięso mielone z kawałkami zielonej cebulki rozpływa się w ustach, a podsmażone ze śmietanką grzyby sprawiają, że całość jest niesamowicie aromatyczna.

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, który jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyjątkowo, a przy tym zaskakuje, te kotlety mielone z pieczarkami to będzie doskonała opcja.

Soczyste, dobrze doprawione mięso, aromatyczny farsz z pieczarek, śmietany i sera - to brzmi pysznie. Wystarczy po prostu upiec je w piekarniku. 

Kotlety mielone z pieczarkami - lista składników

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 400 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 2 duże pieczarki, 
  • 1 zielona cebulka, 
  • 50 g tartego sera żółtego, 
  • 1 jajko, 
  • ½ cebuli, 
  • 3 łyżki śmietany 18%, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Kotlety mielone z pieczarkami - przepis

Zieloną cebulkę drobno posiekaj. 

W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, zieloną cebulkę, sól, pieprz i jajko.  

Posiekaj cebulę, a pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Najpierw podsmaż ją przez 2-3 minuty, a następnie dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie przez następne 2-3 minuty. 

Reklama

Do grzybów dodaj śmietanę. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i smaż całość przez ok. 5 minut na małym ogniu. Zdejmij i wmieszaj ser. 

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bierz po garści mieszanki mięsnej i formuj z niej płaskie kulki. Odkładaj je na blaszkę, a następnie zrób delikatnie wgłębienie pośrodku. Do wewnątrz włóż po łyżce farszu pieczarkowego. 

Kotlety mielone z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obiad na piątek bez mięsa. Przepis na sycące naleśniki twarogowe

Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę

Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne