Prosty przepis na domowe i aromatyczne mielone. Inne, niż klasyczne
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami to bardzo prosty i szybki przepis na obiad dla całej rodziny, ale także na ważniejsze wydarzenia i uroczystości rodzinne. Idealnie doprawione mięso mielone z kawałkami zielonej cebulki rozpływa się w ustach, a podsmażone ze śmietanką grzyby sprawiają, że całość jest niesamowicie aromatyczna.
Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, który jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyjątkowo, a przy tym zaskakuje, te kotlety mielone z pieczarkami to będzie doskonała opcja.
Soczyste, dobrze doprawione mięso, aromatyczny farsz z pieczarek, śmietany i sera - to brzmi pysznie. Wystarczy po prostu upiec je w piekarniku.
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 400 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 duże pieczarki,
- 1 zielona cebulka,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 1 jajko,
- ½ cebuli,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Zieloną cebulkę drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, zieloną cebulkę, sól, pieprz i jajko.
Posiekaj cebulę, a pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Najpierw podsmaż ją przez 2-3 minuty, a następnie dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie przez następne 2-3 minuty.
Do grzybów dodaj śmietanę. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i smaż całość przez ok. 5 minut na małym ogniu. Zdejmij i wmieszaj ser.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bierz po garści mieszanki mięsnej i formuj z niej płaskie kulki. Odkładaj je na blaszkę, a następnie zrób delikatnie wgłębienie pośrodku. Do wewnątrz włóż po łyżce farszu pieczarkowego.
Kotlety mielone z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad na piątek bez mięsa. Przepis na sycące naleśniki twarogowe
Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę
Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni