Reklama
Reklama

Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie

Śledzie po wileńsku to przepis, który urozmaici każdy świąteczny stół. Idealnie komponują się z sałatką jarzynową i kromką świeżego pieczywa. Nie są nudne w smaku i pięknie się prezentują, więc każdy od razu zwróci na nie uwagę.

Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku mają aromatyczny paprykowo-pomidorowy farsz. Przekąska składa się z produktów, które Polacy wprost uwielbiają - papryki, ogórka kiszonego i cebuli. Te dodatki sprawiają, że ryby nabierają wyrazistego smaku. Warto je podać na sałatce jarzynowej albo z majonezem, aby smaki idealnie się uzupełniały. 

Śledzie po wileńsku - przepis

Składniki:

  • 700 g śledzi solonych, 
  • 2 cebule, 
  • 50 g przecieru pomidorowego, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • papryka, 
  • ogórek kiszony, 
  • 2 ziela angielskie, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • kilka goździków do smaku, 
  • sól i pieprz, 
  • mleko do namoczenia śledzi, 
  • olej do smażenia. 

Do podania: 

  • papryka, 
  • cytryna. 

Sposób wykonania:

Śledzie opłucz pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli, a następnie namocz je w mleku na 2-3 godziny, aby złagodzić ich smak. Po tym czasie odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem. 

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Ogórka kiszonego posiekaj w drobną kostkę, odsączając go z soku. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, paprykę słodką mieloną i kilka goździków. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodaj posiekanego ogórka kiszonego, dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Na każdym filecie śledziowym rozsmaruj cienką warstwę przygotowanego nadzienia. Zwiń filety w ciasne roladki, zaczynając od węższej strony. Roladki możesz spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęły. Roladki możesz podawać od razu, ale najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

Tuż przed podaniem udekoruj śledzie po wileńsku plasterkiem cytryny i papryką pokrojoną w słupki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | Boże Narodzenie | ryby | przekąski