Przepis na czaszuszuli przywiozłam z wakacji w Gruzji. Lepszego nie jadłam
Aromatyczna, rozgrzewająca i po prostu pyszna. Kuchnia gruzińska może wydawać się z początku obca, ale jej cechy sprawiają, że szybko zdobywa serce smakoszy. Receptury, które w niej znajdziemy, są często proste do zrobienia i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzą się na ostatnie dni lata, a także pierwsze dni jesieni. Proponujemy przepis na niepowtarzalny gulasz, którego przygotowanie jest bardzo łatwe. Jeśli zadbasz o odpowiednie przyprawy, będziesz mieć szansę przenieść gruzińskie smaki do swojej kuchni.
Kuchnia gruzińska ma wielu fanów. W jej repertuarze znajdziemy przede wszystkim owoce i warzywa w otoczeniu aromatycznych ziół, orzechów oraz pestek. Często pojawiają się dobrej jakości sery, mięsa w towarzystwie wina. To zdrowa kuchnia, w której na pewno nie znajdziemy nudy.
Gulasz czaszuszuli może brzmieć obco i dziwnie. W rzeczywistości jest jednak ciekawym daniem stworzonym z dobrze znanych nam składników. Jego nazwa w języku gruzińskim oznacza "pikantny". Osoby o delikatnym podniebieniu nie powinny się go jednak obawiać ze względu na to, że poziom ostrości można w łatwy sposób dostosować do osobistych preferencji.
Gulasz jest niezwykle aromatyczny, rozgrzewający oraz treściwy, a do jego przygotowania potrzebna będzie nam jedynie duża patelnia lub garnek. Warto zwrócić uwagę na wysokiej jakości składniki. Nie są one mocno przetworzone, przez co warto zadbać, aby były pyszne same w sobie. Danie przygotowuje się przez długie duszenie mięsa w aromatycznym sosie. Do niego dodaje się lekko podsmażone wcześniej warzywa. Całość jest prosta do przygotowania, a kiedy zachowamy odpowiednią kolejność smażenia poszczególnych elementów dania, będziemy mieć pewność, że potrawa wyjdzie idealnie.
Zobacz także: Zrobiłam kaszubską dziadówkę według przepisu Strzelczyka. Smak mnie zaskoczył
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny,
- 0,5 karkówki wieprzowej,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 4 cebule,
- 5 pomidorów,
- 2 papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- kolendra,
- adżika,
- chmeli suneli,
- pęczek koperku, natki pietruszki i świeżej kolendry,
- sól,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: ostra papryka.
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w paski. Mięso kroimy w paski, a następnie obtaczamy je w oleju. Czosnek kroimy w grubą kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
W woku lub dużej patelnie rozgrzewamy olej. Najpierw wrzucamy do niej cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni, zdejmujemy ok. 2/3 z patelni. Dorzucamy do pozostałej w woku cebuli paprykę i dalej smażymy. Po kilku minutach ściągamy warzywa z patelni. Przecieramy ją delikatnie ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i układamy na niej mięso. Każdy kawałek kładziemy osobno, aby się nie stykały. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby każdy z nich był ładnie zarumieniony z obu stron. Do usmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, odłożoną wcześniej cebulę oraz czosnek. Dolewamy również odrobinę wody i dusimy. Dodajemy soli do smaku.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Koperek, natkę pietruszki oraz świeżą kolendrę siekamy. Po ok. godzinie duszenia dodajemy warzywa - cebulę z papryką, pomidory oraz zieleninę. Podsmażamy jeszcze kilka minut, aby wszystkie składniki się zagrzały i podajemy z chlebkiem pita.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@kuchniakazan6367
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem