Reklama
Reklama

Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy

Tradycyjny kompot na wigilię przygotowuje się z suszonych owoców z dodatkiem miodu. Warto wzbogacić go przyprawami korzennymi. Rozważ też dodanie cytrusów. Sok z cytryny znakomicie "łamie" smak tradycyjnego kompotu, a pomarańcze pięknie prezentują się w szklankach.

Od kiedy do tradycyjnego wigilijnego kompotu dodałam cytrusy, zawsze już przygotowuję go w ten sposób. Takie składniki wspaniale przełamują smak napoju, sprawiają, że jest jeszcze smaczniejszy.

Na początku najstarsze osoby w rodzinie były nieco oporne wobec tej unowocześnionej wersji, ale teraz nawet moja babcia mówi, że mój kompot jest najlepszy. 

Kompot na wigilię - lista składników

  • 150 g suszonych jabłek, 
  • 150 g suszonych gruszek, 
  • 150 g suszonych śliwek, 
  • 50 g suszonej żurawiny, 
  • 2 laski cynamonu, 
  • ½ łyżeczki goździków, 
  • 1 gwiazdka anyżu, 
  • 1 nieduża pomarańcza, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • 1 łyżka miodu (lub więcej, do smaku), 
  • 2 l wody. 

Kompot na wigilię - jak przygotować?

Włóż do garnka opłukane owoce suszone. Dodaj goździki, cynamon i anyż. Zalej zimną wodą.  

Zagotuj wodę. Zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20-30 minut (owoce mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać). 

Reklama

W międzyczasie starannie wyszoruj pomarańczę i pokrój na plastry. Dołóż je do garnka na kilka minut przed końcem gotowania kompotu.

Dopraw kompot sokiem z cytryny i miodem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

Przecedź kompot. Jeśli chcesz, możesz pozostawić w nim trochę owoców (dekoracyjne będą plastry pomarańczy). Resztę owoców podaj osobno jako przekąskę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrup, gry brakuje ci energii i czujesz ochotę na słodycze. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę

Najlepsza panierka do karpia. Chrupie aż miło, nie odpada podczas smażenia

Jeśli lubisz tiramisu, na sobotę zrób to ciasto. Goście będą prosić o przepis

INTERIA.PL