Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy
Tradycyjny kompot na wigilię przygotowuje się z suszonych owoców z dodatkiem miodu. Warto wzbogacić go przyprawami korzennymi. Rozważ też dodanie cytrusów. Sok z cytryny znakomicie "łamie" smak tradycyjnego kompotu, a pomarańcze pięknie prezentują się w szklankach.
Od kiedy do tradycyjnego wigilijnego kompotu dodałam cytrusy, zawsze już przygotowuję go w ten sposób. Takie składniki wspaniale przełamują smak napoju, sprawiają, że jest jeszcze smaczniejszy.
Na początku najstarsze osoby w rodzinie były nieco oporne wobec tej unowocześnionej wersji, ale teraz nawet moja babcia mówi, że mój kompot jest najlepszy.
- 150 g suszonych jabłek,
- 150 g suszonych gruszek,
- 150 g suszonych śliwek,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 2 laski cynamonu,
- ½ łyżeczki goździków,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 nieduża pomarańcza,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka miodu (lub więcej, do smaku),
- 2 l wody.
Włóż do garnka opłukane owoce suszone. Dodaj goździki, cynamon i anyż. Zalej zimną wodą.
Zagotuj wodę. Zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20-30 minut (owoce mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać).
W międzyczasie starannie wyszoruj pomarańczę i pokrój na plastry. Dołóż je do garnka na kilka minut przed końcem gotowania kompotu.
Dopraw kompot sokiem z cytryny i miodem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przecedź kompot. Jeśli chcesz, możesz pozostawić w nim trochę owoców (dekoracyjne będą plastry pomarańczy). Resztę owoców podaj osobno jako przekąskę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza panierka do karpia. Chrupie aż miło, nie odpada podczas smażenia
Jeśli lubisz tiramisu, na sobotę zrób to ciasto. Goście będą prosić o przepis