Reklama
Reklama

Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy

Nie rób już więcej zwykłej jajecznicy na boczku. Jajecznica z tego przepisu jest najzdrowsza. Nie tylko smakuje, ale też dba o cały organizm. To za sprawą siedmiu dodatkowych składników, których zwykle nie dodajemy do potrawy. Sprawdź, jak pyszna jest i jak dobrze się po niej poczujesz.

Jajecznica to danie idealne na śniadanie lub kolacje. Przygotowuje się ją na bazie jajek, które dostarczają mnóstwa cennych związków. Natomiast dodając do niej kilka prostych, a przy tym niepozornych składników, możemy ją jeszcze mocniej wzbogacić o właściwości zdrowotne.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to źródło pełnowartościowego białka. Odrywają więc kluczową rolę w budowaniu i regeneracji tkanek, narządów. Wzmocnią mięśnie, kości i stawy. Szczególnie powinny po nie sięgać osoby pracujące fizycznie oraz uprawiające sporty, a także osoby starsze. Białko może również poprawić działanie układu odpornościowego. Ureguluje gospodarkę hormonalną i transport substancji w ciele.

Jajka warto jeść ze względu na ich wpływ na układ nerwowy i umysł. Produkt ten bogaty jest w cholinę, która ma kluczowe znaczenie dla pracy mózgu. Zwiększa refleks, poprawia koncentrację i zdolność do zapamiętywania. Osoby regularnie spożywające jaja będą mniej zagrożone zachorowaniem na demencję. Do tego mogą poprawiać nastrój i chronić przed stanami depresyjnymi i lękowymi. 

To, że jajka mają negatywny wpływ na układ krążenia przez zawartość cholesterolu to mit. Mogą one natomiast przyczyniać się do zwiększonej ochrony przed rozwojem chorób naczyń mózgowych czy choroby wieńcowej. “Chcę podkreślić, że jeśli spożywane są w umiarkowanych ilościach, czyli około 7 czy 10 sztuk tygodniowo, to są wręcz sprzymierzeńcem" wskazuje dr Bartek Kulczyński

Ponadto jajka mogą zadbać o prawidłową pracę wątroby. Będą wspierać transport tłuszczu z wątroby do innych części ciała. W efekcie zapobiegnie stłuszczeniu wątroby, gdyż w narządzie nie będzie gromadzić się nadmierna ilość lipidów. 

Jajka warto jeść ze względu na ich zbawienny wpływ na tarczycę. Zawierają one bowiem selen, który odpowiada za funkcjonowanie narządu. Co więcej, wzmacnia odporność, a u mężczyzn może poprawiać odporność. Dr Bartek Kulczyński jasno wskazuje “spożywając zaledwie jedno jajko dziennie, jesteśmy w stanie pokryć dobowe zapotrzebowanie na selen w aż 30%"

Przepis na najzdrowszą jajecznicę

Jajecznica sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale można ją jeszcze udoskonalić, dodając prozdrowotne składniki. Prócz jajek znajdziemy w niej cebulę, czosnek, pomidor. Kolejnymi dodatkami są przyprawy, które nadają główny aromat daniu, a przy tym odżywią nas. Wśród nich jest kolendra, kumin, imbir i kurkuma.

Połączenie tych warzyw i przypraw z jajkami wykazuje szereg korzyści. Między innymi zadziałają silnie przeciwzapalnie, wyciszając już istniejące stany zapalne i zapobiegając pojawieniu się następnych. Zarazem takie danie pozwoli zachować w zdrowiu układ krążenia. Uregulują krzepnięcie krwi, jej ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym może chronić przed wieloma chorobami sercowo-naczyniowym. 

Taka prozdrowotna jajecznica będzie wspierać również pozbywanie się toksyn i zahamują gromadzenie się kadmu w wątrobie. Wspomoże trawienie i będzie stymulować wydzielanie enzymów trawiennych, żółci. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 cebuli 
  • 1/2 pomidora 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cm świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia. 

Cebulę i pomidora posiekaj w niedużą kostkę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz (masło, oliwę lub olej), a gdy będzie ciepły, podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Wtedy na patelnię dorzuć czosnek i imbir. Cały czas mieszając, smaż wszystko przez około pół minuty. 

Do tego dodaj pomidora, kurkumę, kmin i kolendrę. Wymieszaj i smaż, aż pomidor stanie się miękki. Na patelnię wbij jajka i podgrzewaj je na małym ogniu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jajecznicę dopraw na koniec solą oraz pieprzem do smaku.

Gotową najzdrowszą jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem. Obok możesz dodać także świeże warzywa takie jak np. papryka czy ogórek. 

Źródło: youtube.com/@drbartekpl, gemini.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania