W sałatce sprawdzi się równie dobrze, co ziemniak. Oczyszcza wątrobę, obniża cukier i cholesterol
Sałatka z topinamburem jest sycąca i pożywna. Może zastąpić klasyczną jarzynową podczas domowych kolacji. Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, ma lekko orzechowy, słodkawy smak i chrupiącą konsystencję, więc świetnie sprawdzi się na surowo. W połączeniu z innymi dodatkami stworzy rewelacyjną przekąskę.
Topinambur to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Bulwy topinamburu zawierają głównie węglowodany, niewielkie ilości białka i tłuszczu, a także witaminy z grupy B oraz minerały (żelazo, magnez i potas). Ważnym składnikiem jest też inulina - naturalny prebiotyk, wspierający mikroflorę jelitową, regulujący poziom cukru i poprawiający pracę układu pokarmowego.
Regularne spożywanie topinamburu wspiera trawienie, wzmacnia odporność i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Działa również przeciwzapalnie, wspiera regenerację organizmu i odtruwanie wątroby. Dzięki niskiej kaloryczności - około 70 kcal na 100 g - stanowi doskonały składnik diety odchudzającej.
Przeczytaj też: Jak przechowywać orzechy włoskie? W całości, bez łupin i robaków
Składniki:
- 400 g topinamburu,
- 2 marchewki,
- 2 ogórki konserwowe,
- mały por,
- mała puszka groszku konserwowego (opcjonalnie),
- mała marchewka,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy chrzanowej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Bulwy topinamburu dokładnie wyszoruj, obierz i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paseczki. Pora umyj, przekrój wzdłuż i posiekaj bardzo drobno. Wszystkie warzywa umieść w misce.
- Jeśli używasz groszku konserwowego, odcedź go z zalewy i dodaj do warzyw.
- Do miski ze składnikami dodaj majonez, musztardę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
- Posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki. Odstaw na 15-20 minut do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Krakowski przysmak robię na Wszystkich Świętych. Rodzina rozchwytuje turecki miodek