Reklama
Reklama

W sałatce sprawdzi się równie dobrze, co ziemniak. Oczyszcza wątrobę, obniża cukier i cholesterol

Sałatka z topinamburem jest sycąca i pożywna. Może zastąpić klasyczną jarzynową podczas domowych kolacji. Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, ma lekko orzechowy, słodkawy smak i chrupiącą konsystencję, więc świetnie sprawdzi się na surowo. W połączeniu z innymi dodatkami stworzy rewelacyjną przekąskę.

Dlaczego warto jeść topinambur?

Topinambur to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Bulwy topinamburu zawierają głównie węglowodany, niewielkie ilości białka i tłuszczu, a także witaminy z grupy B oraz minerały (żelazo, magnez i potas). Ważnym składnikiem jest też inulina - naturalny prebiotyk, wspierający mikroflorę jelitową, regulujący poziom cukru i poprawiający pracę układu pokarmowego.

Regularne spożywanie topinamburu wspiera trawienie, wzmacnia odporność i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Działa również przeciwzapalnie, wspiera regenerację organizmu i odtruwanie wątroby. Dzięki niskiej kaloryczności - około 70 kcal na 100 g - stanowi doskonały składnik diety odchudzającej.

Reklama

Przeczytaj też: Jak przechowywać orzechy włoskie? W całości, bez łupin i robaków

Sałatka z topinamburem - przepis

Składniki:

  • 400 g topinamburu, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 ogórki konserwowe, 
  • mały por, 
  • mała puszka groszku konserwowego (opcjonalnie), 
  • mała marchewka, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżeczka musztardy chrzanowej, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

  1. Bulwy topinamburu dokładnie wyszoruj, obierz i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paseczki. Pora umyj, przekrój wzdłuż i posiekaj bardzo drobno. Wszystkie warzywa umieść w misce. 
  3. Jeśli używasz groszku konserwowego, odcedź go z zalewy i dodaj do warzyw. 
  4. Do miski ze składnikami dodaj majonez, musztardę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.  
  5. Posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki. Odstaw na 15-20 minut do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To jest król polskich kiszonek. Nie tylko dba o jelita, ale poprawia pamięć i krążenie, działa przeciwzapalnie

Koreański przysmak, który w Polsce robi furorę. Niezwykle smaczny i bardzo zdrowy, goście będą zaskoczeni

Krakowski przysmak robię na Wszystkich Świętych. Rodzina rozchwytuje turecki miodek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | zdrowie