Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Sękacz to ciasto wyróżniające się wyjątkowym smakiem i wyglądem, najczęściej serwowane na ważne okazje. Jego przygotowanie wymaga czasu i umiejętności, ale efekt końcowy absolutnie zachwyca. Po głowie chodzi ci domowy sękacz? Jak zrobić słynny wypiek krok po kroku? Poznaj sprawdzone przepisy!
Sękacz to wypiek z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, znany ze swojego nietypowego wyglądu. Przygotowany według tradycyjnej receptury, przypomina ścięty pień drzewa, a to wszystko za sprawą charakterystycznych sęków. Jego dokładne pochodzenie nie jest do końca znane – uznawany jest on za specjał kuchni niemieckiej, jednak od wielu lat cieszy się ogromną popularnością w Polsce, zwłaszcza na Podlasiu, Kaszubach i Suwalszczyźnie. Jak powstaje domowy sękacz? Jak zrobić go samodzielnie w domu? Poznaj sprawdzone przepisy i wyczaruj go w zaciszu własnej kuchni.
Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, z czego robi się sękacz. Otóż przysmak ten powstaje z zaledwie kilku składników, tj. jajek, śmietany, masła, mąki pszennej oraz cukru. Aby ciasto miało delikatną strukturę, warto sięgnąć również po mąkę bez glutenu – np. ziemniaczaną.
Liczne receptury uwzględniają sok z cytryny oraz cukier waniliowy, które jeszcze bardziej podkreślają smak wypieku. Poza produktami spożywczymi do przygotowania tradycyjnego sękacza potrzebujesz kilku akcesoriów – drewnianego wałka, pergaminu, „stawidełek” oraz blachy na resztki.
Jak przyrządza się domowy sękacz tradycyjny? Niegdyś opiekano go nad otwartym ogniem, dziś natomiast częściej stosuje się elektryczne grzałki. Wałek, na którym obraca się ciasto, owija się pergaminem i natłuszcza masłem, żeby bez problemu zdjąć z niego gotowy wypiek. Idealna temperatura pieczenia to 300 stopni, a czas trwania całego procesu to dwie-trzy godziny.
Aby wyczarować smaczny tradycyjny sękacz, musisz zaopatrzyć się w jajka, masło, śmietanę, cukier, mąkę, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Pierwszym krokiem jest utarcie masła z cukrem. Następnie oddziel białka od żółtek i dodaj te ostatnie do utartej masy. Dorzuć śmietanę, przesianą mąkę oraz sok z cytryny i wymieszaj. W razie potrzeby możesz wzbogacić przysmak o cukier waniliowy, kardamon i/lub tartą skórkę pomarańczy.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do ciasta, cały czas mieszając. Pobieraj masę łyżeczką i polewaj nią obracający się wałek. Gdy pierwsza warstwa ostygnie, dokładaj kolejną i powtarzaj tę czynność do momentu, aż powstanie sękacz o odpowiedniej wielkości. Na koniec zdejmij go z rusztu – jeśli chcesz uatrakcyjnić jego smak, włóż do środka kieliszek z dowolnym alkoholem lub miodem pitnym i zawiń całość pergaminem.
Nie masz dostępu do drewnianego wałka i elektrycznych grzałek? Zatem postaw na domowy sękacz z piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go w formie babki – będzie to o wiele łatwiejsze i znacznie mniej czasochłonne niż w przypadku ciasta opiekanego w tradycyjny sposób.
Do przyrządzenia sękacza w tej wersji potrzebujesz jajek, masła, cukru, ekstraktu waniliowego, proszku do pieczenia, mąki pszennej, soli, zmielonych migdałów bez skóry oraz budyniu waniliowego. Utrzyj masło z cukrem, aż do otrzymania puszystej masy. Dodawaj kolejno żółtka, kontynuując ucieranie. Dorzuć zmielone migdały, budyń, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj formę do pieczenia masłem, rozprowadź na jej dnie pierwszą porcję masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz całość przez ok. 10 minut, najlepiej z funkcją góra-dół. Gdy ciasto się zarumieni, dodaj kolejną porcję i kontynuuj obróbkę termiczną.
Dokładaj kolejne warstwy ciasta do momentu, aż zużyjesz całą masę. Gotowy wypiek możesz zwieńczyć polewą z gorzkiej czekolady.
Domowy sękacz z tortownicy powstaje w podobny sposób jak ten w formie babki. Tak jak poprzednik, różni się wyglądem od tradycyjnej przekąski, jednak nie odbiega od niej swoim smakiem. Jak wyczarować go krok po kroku?
Sękacz w tym wydaniu powstaje z takich produktów jak cukier, masło, cukier puder, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana oraz ekstrakt waniliowy. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest utarcie masła z cukrem do momentu, aż ten ostatni dokładnie się rozpuści. Gdy tak się stanie, dodawaj kolejno żółtka, kontynuując ucieranie.
Dorzuć do mieszanki mąkę pszenną i tortową, ekstrakt waniliowy oraz ubite białka i dokładnie wymieszaj. Natłuść tortownicę masłem, rozprowadź na jej dnie pierwszą porcję ciasta i piecz całość w temperaturze 200 stopni. Po ok. pięciu minutach dołóż kolejną warstwę i kontynuuj pieczenie – powtarzaj tę czynność do momentu, aż wykorzystasz całą masę.
Po obróbce termicznej wyjmij wypiek z piekarnika i odstaw na bok do ostygnięcia. Domowy sękacz z tortownicy świetnie smakuje solo oraz z dodatkiem cukru pudru, lukru lub czekoladowej polewy.
Sprawdź także: Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor
Zastanawiasz się, dlaczego sękacz jest twardy, chociaż przygotowałeś go według tradycyjnej receptury?
Przede wszystkim warto podkreślić, że nie masz powodów do obaw – ciasto wypiekane w klasyczny sposób może być twarde jak herbatnik! Wynika to z faktu, że nie dodaje się do niego spulchniaczy. Niestety obecnie są one powszechnie stosowane, nawet w sękaczach oferowanych przez popularne piekarnie i cukiernie.
Udało ci się przyrządzić dużą porcję ciasta i boisz się, że jego nadmiar wyląduje w koszu? Jak długo można przechowywać sękacz? Nawet do dwóch miesięcy. Pamiętaj, aby nie wkładać go do lodówki, tylko trzymać w temperaturze pokojowej (15-22 stopni), najlepiej w suchym miejscu. Aby przedłużyć jego trwałość, możesz nasączyć go odrobiną wody lub alkoholu. Warto również owinąć go celofanem, który zapobiegnie jego szybkiemu wysychaniu i twardnieniu.
Zrobienie domowego sękacza może wydawać się nieco skomplikowane, jednak możesz ułatwić sobie ten proces, sięgając po odpowiedni przepis. Sękacz z tortownicy, a nawet z kombiwara lub z patelni – każdy smakuje wyjątkowo. Już dziś wyczaruj pysznego sękacza w zaciszu własnej kuchni i poczęstuj nim znajomych – możesz być pewien, że ich kubki smakowe oszaleją.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik
Wiosenna sałatka do dań z grilla. Wszystkie ciocie będą pytać o przepis