Reklama
Reklama

Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor

Naleśniki pomarańczowe to wykwintna i aromatyczna wariacja na temat klasycznych naleśników. Charakteryzują się delikatnym ciastem z nutą pomarańczy oraz sosem na bazie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, masła i karmelizowanego cukru. To doskonała propozycja na elegancki deser lub wyjątkowe śniadanie, które z pewnością zachwyci domowników i gości.

Pyszne naleśniki pomarańczowe

Wyjątkowy smak naleśników pomarańczowych ma swoje korzenie we francuskiej kuchni, a inspiracją do ich stworzenia były słynne Crêpes Suzette - deser serwowany z masłem pomarańczowym i likierem. W naszym przepisie nie ma alkoholu, ale daniu nie brakuje elegancji i intensywnego, cytrusowego aromatu. 

Naleśniki są lekkie, ale jednocześnie wyraziste w smaku. Dzięki naturalnej słodyczy owoców nie wymagają dużej ilości cukru. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy robi wrażenie. To świetny wybór dla tych, którzy opanowali już robienie klasycznych naleśników i szukają czegoś nietuzinkowego. 

Reklama

Naleśniki pomarańczowe - przepis

Składniki:

Naleśniki:

  • szklanka mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • szklanka mleka, 
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego), 
  • 2 łyżki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka roztopionego masła lub oleju. 

Sos pomarańczowy:

  • 100 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego), 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki masła. 

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sok pomarańczowy, cukier, sól oraz roztopione masło lub olej. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na 15-30 minut, aby odpoczęło. 

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz. 

Żeby przygotować sos pomarańczowy, na patelni rozpuść cukier, aż zacznie się karmelizować. Dodaj masło i mieszaj do połączenia składników. Wlej sok pomarańczowy oraz dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dodaj likier pomarańczowy i gotuj jeszcze chwilę. 

Naleśniki złóż w trójkąty lub rulony i ułóż na talerzu. Polej je ciepłym sosem pomarańczowym. Podawaj od razu, opcjonalnie dekorując świeżymi cząstkami pomarańczy lub listkami mięty. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć

Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków

Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | placki | dania główne | desery
Przejdź na