Przestałam kupować przyprawę do piernika. Robię sama, wychodzi 100 razy lepsza i jest zdrowsza
Święta Bożego Narodzenia to zapach piernika i pierniczków. Do tych wypieków dodaje się określone przyprawy korzenne, które w połączeniu tworzą charakterystyczny zapach utożsamiany z tym wypiekiem. Producenci przypraw postanowili więc stworzyć swoje gotowe przyprawy do piernika. Ja nie kupuję ich już od dawna i przyprawę do piernika robię sama. Jest o wiele lepsza i zdrowsza.
Piernik to ciasto, które zajadane jest w okresie zimowym, a w szczególności podczas świąt Bożego Narodzenia. Charakteryzuje się długą trwałością i wyjątkowym aromatem i obie te cechy zawdzięcza wyjątkowej mieszance przypraw korzennych. Większość z nas zna ją pod nazwą "przyprawa do piernika", bo tak jest sprzedawana w każdym sklepie.
Składy przypraw do piernika ze sklepu mogą nieco się od siebie różnić w zależności od tego, jakiej marki produkt wybierzemy. Zwykle mieszanka przypraw jest taka sama lub podobna, ale zmieniają się proporcje. Przez to też mogą wystąpić różnice w aromacie.
Przede wszystkim w przyprawach do piernika ze sklepu króluje cynamon. To jego jest najwięcej i jest bazą dla innych aromatycznych dodatków. Później znajdziemy najczęściej goździki, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową. Co może zaskoczyć, w gotowych mieszankach znajduje się pieprz czarny i ziele angielskie, które dodają typowej ostrości. Niektóre marki decydują się na wzbogacenie tych składników o imbir, kakao lub kardamon.
Tym, co jednak najbardziej martwi w gotowych przyprawach do piernika, jest cukier. 100 g przyprawy ze sklepu potrafi zawierać od 50 do 70 g cukru. Przygotowując piernika po staropolsku lub pierniczki możemy nie zdawać sobie sprawy, że po dodaniu aromatycznej mieszanki nasz wypiek będzie jeszcze słodszy. Kłopot może pojawić się także w przypadku osób, które nie mogą spożywać cukru.
Domową przyprawę do piernika robię nie tylko ze względu na brak cukru. Produkt własnej roboty jest o wiele bardziej aromatyczny, a do tego podczas robienia go, cały dom wypełnia się niesamowitym zapachem. Dodatkowo samodzielnie przygotowane połączenie smaków można dowolnie zmieniać według swoich upodobań i potrzeb. Odkąd zrobiłam ją raz z tego przepisu, przestałam kupować na dobre.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu cejlońskiego,
- 20 g suszonego imbiru,
- 15 g goździków,
- 15 g kardamonu,
- 10 g gałki muszkatołowej,
- 10 g ziela angielskiego,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu lub młynku. Rozmiażdż je wspólnie, a następnie wymieszaj. Możesz również użyć gotowych suszonych, mielonych przypraw, natomiast może być to trudne w przypadku m.in. goździków.
Gotową domową przyprawę do piernika użyj od razu po przygotowaniu lub przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika. Używaj jej w takiej ilości, jak podano w przepisie do piernikowych wypieków.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na najlepsze kruche orzeszki z przepysznym kremem. Na święta to must have
Aksamitne ciasto Czekoladowy Raj. Równie dobre co wuzetka czy Czarny Las
Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz