Reklama
Reklama

Przestałam kupować przyprawę do piernika. Robię sama, wychodzi 100 razy lepsza i jest zdrowsza

Święta Bożego Narodzenia to zapach piernika i pierniczków. Do tych wypieków dodaje się określone przyprawy korzenne, które w połączeniu tworzą charakterystyczny zapach utożsamiany z tym wypiekiem. Producenci przypraw postanowili więc stworzyć swoje gotowe przyprawy do piernika. Ja nie kupuję ich już od dawna i przyprawę do piernika robię sama. Jest o wiele lepsza i zdrowsza.

Piernik to ciasto, które zajadane jest w okresie zimowym, a w szczególności podczas świąt Bożego Narodzenia. Charakteryzuje się długą trwałością i wyjątkowym aromatem i obie te cechy zawdzięcza wyjątkowej mieszance przypraw korzennych. Większość z nas zna ją pod nazwą "przyprawa do piernika", bo tak jest sprzedawana w każdym sklepie.

Co jest w przyprawie do piernika ze sklepu?

Składy przypraw do piernika ze sklepu mogą nieco się od siebie różnić w zależności od tego, jakiej marki produkt wybierzemy. Zwykle mieszanka przypraw jest taka sama lub podobna, ale zmieniają się proporcje. Przez to też mogą wystąpić różnice w aromacie.

Reklama

Przede wszystkim w przyprawach do piernika ze sklepu króluje cynamon. To jego jest najwięcej i jest bazą dla innych aromatycznych dodatków. Później znajdziemy najczęściej goździki, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową. Co może zaskoczyć, w gotowych mieszankach znajduje się pieprz czarny i ziele angielskie, które dodają typowej ostrości. Niektóre marki decydują się na wzbogacenie tych składników o imbir, kakao lub kardamon.

Tym, co jednak najbardziej martwi w gotowych przyprawach do piernika, jest cukier. 100 g przyprawy ze sklepu potrafi zawierać od 50 do 70 g cukru. Przygotowując piernika po staropolsku lub pierniczki możemy nie zdawać sobie sprawy, że po dodaniu aromatycznej mieszanki nasz wypiek będzie jeszcze słodszy. Kłopot może pojawić się także w przypadku osób, które nie mogą spożywać cukru.

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

Domową przyprawę do piernika robię nie tylko ze względu na brak cukru. Produkt własnej roboty jest o wiele bardziej aromatyczny, a do tego podczas robienia go, cały dom wypełnia się niesamowitym zapachem. Dodatkowo samodzielnie przygotowane połączenie smaków można dowolnie zmieniać według swoich upodobań i potrzeb. Odkąd zrobiłam ją raz z tego przepisu, przestałam kupować na dobre.

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu cejlońskiego,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g kardamonu,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu lub młynku. Rozmiażdż je wspólnie, a następnie wymieszaj. Możesz również użyć gotowych suszonych, mielonych przypraw, natomiast może być to trudne w przypadku m.in. goździków.

Gotową domową przyprawę do piernika użyj od razu po przygotowaniu lub przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika. Używaj jej w takiej ilości, jak podano w przepisie do piernikowych wypieków.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy