Reklama
Reklama

Przestałam kupować, robię w domu. Rodzina uwielbia moje ptasie mleczko

Ptasie mleczko to słodycz, którą uwielbia praktycznie każdy. Te delikatne pianki mają unikatowy smak, ale na szczęście możemy odwzorować go w domu. Za pomocą kilku składników przygotujemy blaszkę pysznych, kremowych galaretek, kryjących w sobie mniej cukru, a więcej białka. Przekonaj się, czy przypadną do gustu tobie i twoim bliskim.

Ptasie mleczko to kultowe słodycze, które często spotykane są w polskich domach. Przekonaj się, czy domowa wersja ptasiego mleczka przypadnie ci do gustu.

Ptasie mleczko możesz zrobić w domu! Będzie lekkie i zdrowe

Ptasie mleczko na rynku dostępne jest od lat - jego nazwę Jan Wedel zarejestrował już w latach 30. XX wieku. Pomysł na słodycze przywiózł z Francji, do której pojechał na jedną z wystaw. Podczas podróży zadał pytanie, co może przynieść szczęście osobie, która ma już wszystko? Podobno odpowiedziano mu, że rozwiązaniem zagadki jest mleko ptaków. To właśnie dlatego w ten sposób nazwał nowo wymyślony deser.

Ptasie mleczko przez lata stało się ulubionym deserem Polaków. Delikatna pianka i lekko gorzka czekolada stworzyły idealny duet, który w późniejszym czasie stał się wzorem dla wielu różnych odpowiedników. Dzisiaj możemy zastanawiać się, czy możliwe jest zrobienie ptasiego mleczka w wersji odchudzonej. Okazuje się, że nie jest to trudne zadanie.

Ten przepis na domowe ptasie mleczko to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię. Zawiera o wiele mniej cukru niż oryginalna wersja, a dzięki dodatkowi skyru kryje w sobie również odrobinę białka. Warto go wypróbować, szczególnie kiedy zależy nam na znalezieniu słodyczy, które nie zaburzą naszej diety. Domowe ptasie mleczko przygotujemy bardzo prosto, dzięki czemu łatwo zaspokoimy nasze zachcianki. 

Zobacz także: Dieta ucznia - co powinni jeść, a czego unikać?

Przepis na domowe ptasie mleczko. Wystarczy kilka składników

Składniki:

  • opakowanie przeźroczystej galaretki,
  • 300 ml wody,
  • 300 g skyra waniliowego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:
Zaczynamy od zalania galaretki gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie chłodna, dodajemy do niej skyr i całość ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do lodówki, aby stężała. Po ok. 2 godzinach będzie gotowa do dalszej obróbki.

Przygotowujemy kąpiel wodną. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklanej miseczki i kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy do momentu, aż będzie całkiem płynna.

Piankę wyjmujemy z foremki i kroimy na mniejsze kostki, przypominające rozmiarem ptasie mleczko. Każdy z nich zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier do pieczenia. Ponownie wkładamy do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, ptasie mleczko jest gotowe do podania.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze