Reklama
Reklama

Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd

Powoli żegnamy się z tegorocznym rabarbarem. To ostatnia okazja, by upiec ciasto z tym niezwykłym warzywem lub przygotować na zimę rabarbarowy curd. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, skorzystaj z przepisu na szybki, prosty placek z rabarbarem.

Uwielbiam smak rabarbaru - jest nie do podrobienia, jedyny w swoim rodzaju. Nieoczywisty i urzekający. Niestety, sezon dobiega końca, chcę jednak wykorzystać go na tyle, na ile się da.

Przepis na ten prosty placek z rabarbarem mam od mojej cioci, która kiedyś często go robiła. Niewiele trzeba, aby upiec coś pysznego do kawy i herbaty. Ten przepis to dobry przykład.

Prosty placek z rabarbarem - lista składników

  • 400 g rabarbaru, 
  • 4 jajka (rozmiar L), 
  • 200 g masła, 
  • 220 g drobnego cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g), 
  • 60 ml mleka, 
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • garść płatków migdałów, 
  • cukier puder (do oprószenia ciasta). 

Prosty placek z rabarbarem - przepis

Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.  Umyj rabarbar. Jeśli to konieczne, obierz. Pokrój w kostkę.  

Oddziel białka jaj od żółtek. 

Utrzyj (mikserem) miękkie masło na puch. Partiami dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku i mleko. Wyłącz mikser. 

Reklama

Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników. 

Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją (szpatułką) do ciasta. 

Przygotuj formę do tarty o średnicy 28 cm. Natłuść ją i oprósz bułką tartą. 

Przelej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar. Oprósz ciasto płatkami migdałów. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasto przez około godzinę – do tzw. suchego patyczka. 

Gdy placek z rabarbarem całkowicie wystygnie, oprósz go cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

Pomysł na piątkowy obiad. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rabarbar