Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd
Powoli żegnamy się z tegorocznym rabarbarem. To ostatnia okazja, by upiec ciasto z tym niezwykłym warzywem lub przygotować na zimę rabarbarowy curd. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, skorzystaj z przepisu na szybki, prosty placek z rabarbarem.
Uwielbiam smak rabarbaru - jest nie do podrobienia, jedyny w swoim rodzaju. Nieoczywisty i urzekający. Niestety, sezon dobiega końca, chcę jednak wykorzystać go na tyle, na ile się da.
Przepis na ten prosty placek z rabarbarem mam od mojej cioci, która kiedyś często go robiła. Niewiele trzeba, aby upiec coś pysznego do kawy i herbaty. Ten przepis to dobry przykład.
- 400 g rabarbaru,
- 4 jajka (rozmiar L),
- 200 g masła,
- 220 g drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 60 ml mleka,
- 320 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- garść płatków migdałów,
- cukier puder (do oprószenia ciasta).
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej. Umyj rabarbar. Jeśli to konieczne, obierz. Pokrój w kostkę.
Oddziel białka jaj od żółtek.
Utrzyj (mikserem) miękkie masło na puch. Partiami dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku i mleko. Wyłącz mikser.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją (szpatułką) do ciasta.
Przygotuj formę do tarty o średnicy 28 cm. Natłuść ją i oprósz bułką tartą.
Przelej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar. Oprósz ciasto płatkami migdałów.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasto przez około godzinę – do tzw. suchego patyczka.
Gdy placek z rabarbarem całkowicie wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad
Pomysł na piątkowy obiad. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą