Pulchne niemieckie bułeczki nocne. Za każdym razem pięknie wyrastają
Przygotowanie chrupiącego z zewnątrz, a miękkiego w środku pieczywa może być nie lada wyzwaniem. Jednak niemieckie bułeczki nocne nie są tak skomplikowane, więc z ich zrobieniem poradzi sobie każdy. Wystarczy zmieszać składniki i uzbroić się w nieco cierpliwości, gdy ciasto będzie wyrastać. Upieczone pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.
Przygotowanie niemieckich bułeczek nocnych należy rozpocząć już wieczorem poprzedniego dnia. Pierwsza część masy musi leżakować przez całą noc, skąd wzięła się nazwa tego pieczywa. Dzięki temu kolejnego dnia można już cieszyć się pysznym, chrupiącym i domowym pieczywem. Bułeczki są niezwykle proste w przyrządzeniu - wystarczy składniki wrzucić do robota kuchennego, uformować ciasto, a następnie je upiec.
Składniki:
Ciasto wstępne:
- 260 g mąki chlebowej (typu 750),
- 150 ml ciepłej wody,
- 2,5 łyżeczki drożdży instant.
Ciasto końcowe:
- 400 g mąki chlebowej (typu 750),
- 200 ml letniej wody,
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży instant,
- łyżka miodu,
- łyżka soli.
Dodatkowo:
- zimna woda do posmarowania bułeczek.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto wstępne. Rozpocznij przygotowanie bułeczek wieczorem. Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Przykryj ją i wstaw do lodówki na noc.
Przygotuj ciasto końcowe. Kolejnego dnia rozpuść drożdże i miód w letniej wodzie, w misie miksera. Dodaj mąkę, sól i ciasto wstępne z dnia poprzedniego. Zagnieć wszystko przez 5 minut na niskich obrotach, a następnie przez kolejne 5 minut na średniej prędkości. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gładkie i miękkie.
Przykryj miskę i odstaw je na 60-90 minut. Po tym czasie przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieć je i uformuj 10 bułek.
Ułóż niemieckie bułeczki nocne na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut. Delikatnie posmaruj powierzchnię bułek zimną wodą.
Do piekarnika wstaw naczynie wypełnione połową szklanki wody. Rozgrzej piec do temperatury 220 st. Celsjusza i wstaw do środka bułeczki. Piecz je przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę