Puszyste, drożdżowe kluchy na parze. Pomysł na obiad na słodko
Jesteś miłośnikiem dań mącznych, a wszelkie pierożki, kluseczki i naleśniki mógłbyś jeść codziennie? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na drożdżowe kluchy na parze. Wychodzą pyszne, wyrośnięte, możesz przyrządzić na je słodko z owocami, lub podać je "po poznańsku", jako dodatek do dań z mięsnym sosem.
Kluchy na parze doskonale smakują do wielu sosów na ciepło, np. z truskawek, malin, jagód, lub borówek. Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest utrudniony, warto skorzystać z tych mrożonych. Wystarczy, podgrzać je w garnku, dodać odrobinę miodu lub innego słodzika i wszystko zblendować. Ciepłe kluseczki podawaj z owocowym sosem i gęstym jogurtem greckim. Taki obiad smakuje jak deser, dlatego na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 30 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- odrobina soli.
Masło rozpuść w rondelku. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące. Wlej je do wysokiego naczynia. Dodaj pokruszone świeże drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej z odmierzonej ilości. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli. Wbij jajka, wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz przygotowany zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut aż masa będzie gładka, elastyczna i zacznie odchodzić od ręki.
Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie odgazuj, uderzając w nie pięścią. Następnie przełóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię. Uformuj z niego wałek i odrywaj równe kawałki ciasta. Formuj z nich kulki wielkości małej mandarynki. Odstaw je na około 15 minut do ponownego lekkiego wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem zrób wgłębienie pionowe i poziome w taki sposób, aby powstał kształt krzyżyka.
Przygotuj garnek z wodą i specjalną nakładką do gotowania na parze lub użyj bambusowego parownika. Gdy woda zacznie wrzeć, umieść kluchy i gotuj przez około 10-12 minut aż będą sprężyste i puszyste.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem
Znawcy makaronów będą zachwyceni. Oryginalna wersja tylko dla odważnych
Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu