Reklama
Reklama

Pyszna pieczeń, która rozpływa się w ustach. Pomysł na obiad na Nowy Rok

Noworoczny obiad to okazja, aby spotkać się w rodzinnym gronie. Warto wówczas przygotować na tę specjalną okazję wyjątkowe danie. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie pieczeni. Miękkie mięso pachnące aromatycznymi ziołami na pewno

Aromatyczna i soczysta pieczeń noworoczna to świetny pomysł na kulinarne otwarcie roku. Możesz przygotować ją z różnego gatunku mięs, ale najlepiej sprawdzi się niezbyt tłusta wołowina. Pamiętaj, aby wybrać ładny kawałek mięsa z pewnego źródła. Aby danie było wyśmienite, nie potrzeba wiele. Wystarczy kilka dodatków, takich jak tymianek i rozmaryn. Gotową potrawę możesz podać z ziemniaczanym purée lub kluskami śląskimi. Będzie pysznie. 

Sprawdź także: Delikatne, niskokaloryczne i zdrowe mięso. W tym wydaniu zabłyśnie na świątecznym obiedzie

Reklama

Przepis na pieczeń noworoczną

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • około 1 kg polędwicy wołowej,
  • 100 ml octu balsamicznego (czerwonego), 
  • 100 ml oliwy, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • 6 gałązek tymianku, 
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić pieczeń noworoczną? 

Opłucz i osusz wołowinę, następnie oczyść z włókien i żyłek. Możesz obwiązać mięso nicią kuchenną, by nadać mu foremny kształt. 

Wlej do miseczki oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła. Wymieszaj marynatę. 

Natrzyj marynatą wołowinę, włóż do szklanego lub ceramicznego naczynia i owiń je folią spożywczą. Włóż na 1-2 doby do lodówki. 

Ogrzej wołowinę przed dalszą obróbką. Oprósz solą i pieprzem. 

Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Krótko obsmaż na niej wołowinę (30 sekund po każdej ze stron). Podczas smażenia podlewaj mięso marynatą, która pozostała w naczyniu po mięsie. 

Umieść wołowinę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piecz przez około 3,5-4 godziny. 

Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń na pół godziny. Później możesz kroić ją na plastry. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na sylwestra. Nie ma przy nich dużo pracy, a goście uwielbiają

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne