Delikatne, niskokaloryczne i zdrowe mięso. W tym wydaniu zabłyśnie na świątecznym obiedzie
Jakie mięso sprawdzi się na rodzinny obiad bożonarodzeniowy? Opcji jest wiele, niektóre gospodynie pieką kurczaka, przygotowują kaczkę, lub zwijają mięsne roladki. W poniższym artykule znajdziesz przepis na polędwiczki wieprzowe, które należą do jednych z najzdrowszych mięs. Podane w sosie chrzanowym zrobią furorę wśród domowników i gości.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na świąteczny obiad to danie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Mięso wychodzi miękkie i doskonale komponuje się z wyrazistym sosem. Sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę.
Dietetycy zalecają, aby nie spożywać zbyt często czerwonego mięsa, ponieważ taka dieta może podwyższać poziom "złego" cholesterolu. Jednak bez obaw, raz na jakiś czas, czerwone mięso, w szczególności to chude, powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Jedną z lepszych propozycji będą polędwiczki wieprzowe, które uważane są za najlepszą część wieprzowiny. Nie tylko mają wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, ale i smakują pysznie.
W polędwiczkach znajduje się sporo białka, które jest podstawową substancją budulcową organizmu. Buduje i regeneruje mięśnie, a także ma wpływ na to, jak wygląda skóra, włosy i paznokcie. Warto pamiętać, że proteiny odpowiadają za sytość posiłku, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie. Ten fakt jest szczególnie ważny dla osób, które chcą schudnąć. Ponadto polędwiczki mają znacznie mniej kilokalorii niż inne części wieprzowiny, w 100 g znajduje się ok. 150 kcal.
W wieprzowych polędwiczkach znajduje się również kompleks witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, a także mają wpływ na wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Mięso to jest też dobrym źródłem żelaza, które pomaga zapobiegać anemii, wspiera układ immunologiczny oraz nerwowy, oraz jest ważne dla pracy mięśni. Obecny jest tu również cynk, który wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, fosfor i wapń wzmacniające kości, oraz magnez, który wspiera pracę serca, mózgu i mięśni.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na świąteczny obiad to doskonała opcja, jeśli chcesz przygotować delikatne i szlachetne mięso.
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
- Oczyszczone mięso pokrój w plastry, oprósz je solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej nieco masła klarowanego i obsmaż kawałki polędwiczki na złoty kolor z dwóch stron. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlej wodę, wsyp majeranek, tymianek i rozmaryn, duś przez ok. 20 minut.
- Dodaj starty chrzan, wszystko wymieszaj.
- Zahartuj śmietanę, zmniejsz ogień i wlej do pozostałych składników.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Tak przygotowane polędwiczki możesz podawać z gotowanymi ziemniakami, purée lub kluskami śląskimi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekka sałatka śledziowa. Bez długiego stania w kuchni i z prostych składników
Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości
Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne