Reklama
Reklama

Pikantne skrzydełka Buffalo z serowym sosem. Danie jak z amerykańskiej restauracji

Masz ochotę na chrupiące skrzydełka jak z amerykańskiej restauracji? Wypróbuj przepis na kurczaka Buffalo, mięso wychodzi wyraziste, pikantny i bardzo soczyste. Danie idealnie sprawdzi się na obiad, lub jako przekąska podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Obowiązkowym dodatkiem będzie tutaj dip na bazie sera z niebieską pleśnią.

Amerykański klasyk kurczak Buffalo zawdzięcza swoją nazwę miejscowości w stanie Nowy Jork, z której się wywodzi. Dziś to danie popularne jest w całych Stanach Zjednoczonych. Najczęściej przyrządza się je bez panierki, choć ten wariant bliższy jest naszym rodzimym gustom. Smak tej potrawy idealnie podkreśli sos na bazie sera z niebieską pleśnią, majonezu, śmietany, sosu Worcestershire, musztardy i czosnku. Na pewno wszyscy będą się zajadać. 

Przepis na kurczaka Buffalo 

Składniki na skrzydełka Buffalo: 

Reklama
  • 1 kg skrzydełek kurczaka, 
  • około 200 g mąki pszennej,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • 150 ml sosu Frank's Red Hot (lub podobnego sosu na bazie papryczek cayenne), 
  • 60 g masła, 
  • olej roślinny (do smażenia),  
  • seler naciowy (do podania). 

Składniki na dip: 

  • 100 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 1½ łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki śmietany, 
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • pieprz (do smaku).

Jak zrobić skrzydełka Buffalo? 

Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 3 części. Odłóż lotki (wykorzystaj do innego celu, np. do przygotowania bulionu). Połącz w rondelku masło z sosem z papryczek cayenne. Podgrzej na wolnym ogniu (do roztopienia masła) i wymieszaj.  

Połącz w misce mąkę, sól i pieprz. Obtocz w mące skrzydełka i partiami usmaż je na sporej ilości oleju podgrzanego do 185°C. Każdą partię wysmaż na złocisty kolor (10-15 minut). Usmażone skrzydełka przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzaj je na chwilę w gorącym sosie z papryczek cayenne. 

Podawaj kurczaka Buffalo z kawałkami selera naciowego i dipem z sera z niebieską pleśnią. ABy go przygotować, pokrusz lub posiekaj ser z niebieską pleśnią. Posiekaj obrany ząbek czosnku. Połącz w misce wszystkie składniki na sos i zblenduj (nie musi być całkowicie homogenny). 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak