Pikantne skrzydełka Buffalo z serowym sosem. Danie jak z amerykańskiej restauracji
Masz ochotę na chrupiące skrzydełka jak z amerykańskiej restauracji? Wypróbuj przepis na kurczaka Buffalo, mięso wychodzi wyraziste, pikantny i bardzo soczyste. Danie idealnie sprawdzi się na obiad, lub jako przekąska podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Obowiązkowym dodatkiem będzie tutaj dip na bazie sera z niebieską pleśnią.
Amerykański klasyk kurczak Buffalo zawdzięcza swoją nazwę miejscowości w stanie Nowy Jork, z której się wywodzi. Dziś to danie popularne jest w całych Stanach Zjednoczonych. Najczęściej przyrządza się je bez panierki, choć ten wariant bliższy jest naszym rodzimym gustom. Smak tej potrawy idealnie podkreśli sos na bazie sera z niebieską pleśnią, majonezu, śmietany, sosu Worcestershire, musztardy i czosnku. Na pewno wszyscy będą się zajadać.
Składniki na skrzydełka Buffalo:
- 1 kg skrzydełek kurczaka,
- około 200 g mąki pszennej,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- 150 ml sosu Frank's Red Hot (lub podobnego sosu na bazie papryczek cayenne),
- 60 g masła,
- olej roślinny (do smażenia),
- seler naciowy (do podania).
Składniki na dip:
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 1½ łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany,
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 mały ząbek czosnku,
- pieprz (do smaku).
Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 3 części. Odłóż lotki (wykorzystaj do innego celu, np. do przygotowania bulionu). Połącz w rondelku masło z sosem z papryczek cayenne. Podgrzej na wolnym ogniu (do roztopienia masła) i wymieszaj.
Połącz w misce mąkę, sól i pieprz. Obtocz w mące skrzydełka i partiami usmaż je na sporej ilości oleju podgrzanego do 185°C. Każdą partię wysmaż na złocisty kolor (10-15 minut). Usmażone skrzydełka przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzaj je na chwilę w gorącym sosie z papryczek cayenne.
Podawaj kurczaka Buffalo z kawałkami selera naciowego i dipem z sera z niebieską pleśnią. ABy go przygotować, pokrusz lub posiekaj ser z niebieską pleśnią. Posiekaj obrany ząbek czosnku. Połącz w misce wszystkie składniki na sos i zblenduj (nie musi być całkowicie homogenny).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen
Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni
Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina