Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen
Czekoladowy sen to zdecydowanie ciasto na specjalne okazje. Zawsze robi wrażenie na gościach. Nic w tym dziwnego, trudno oprzeć się połączeniu doskonale wyrośniętego biszkoptu oraz intensywnie czekoladowego kremu. Jakby tego było mało, wierzch wypieku zdobi polewa oraz wiórki z czekolady. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Chcesz przygotować wyjątkowe ciasto na święta wielkanocne, a może zbliżają się urodziny lub imieniny, któregoś z twoich domowników? Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec, możesz wykorzystać nasz przepis na Czekoladowy raj. Warstwy mocno czekoladowego biszkoptu, przełożone są kremem ze śmietanki, oraz gorzkiej i mlecznej czekolady to doskonała kombinacja smaków. Wierzch wypieku zdobi prosta polewa z masła, mleka i kakao, oraz porządna porcja czekoladowych wiórków, które urozmaicają teksturę ciasta.
Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy
Do przygotowania tego wypieku, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią blachę. Ciasto najlepiej piec w tortownicy 18-19 cm.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- 30 g kakao,
- 120 g mąki pszennej tortowej,
- odrobina soli.
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 500 g śmietanki 36 proc.,
- 40 g cukru brązowego,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę:
- 100 g masła,
- 80 g cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 30 g kakao.
Dodatkowo:
- 80 g czekolady w wiórkach.
Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach. Gdy piana zacznie się robić puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Na koniec wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu, aby nie utracić puszystej konsystencji.
Przelej przygotowane ciasto do tortownicy o średnicy ok. 18-19 cm. Piecz w temperaturze 170°C przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Przygotuj krem czekoladowy. Połam tabliczki na kostki i włóż je do miski. W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i ekstraktem. Mieszaj, aby składniki się połączyły. Kiedy zrobi się gorąca, zalej czekoladę w misce. Mieszaj tak długo aż zrobi się gładka i jednolita masa. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, wtedy krem czekoladowy zacznie tężeć.
Złóż czekoladowy sen. Biszkopt podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jak wysoki urósł. Przełóż blaty przygotowanym kremem.
Na koniec przygotuj polewę. Masło rozpuść z cukrem, podgrzewając w rondelku. Dodaj 3 łyżki mleka i mieszaj aż powstanie gładka masa. Ściągnij rondelek z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj energicznie trzepaczką. Wylej polewę na wierzch czekoladowego snu. Posyp wiórkami czekoladowymi. Schłodź w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej