Reklama
Reklama

Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen

Czekoladowy sen to zdecydowanie ciasto na specjalne okazje. Zawsze robi wrażenie na gościach. Nic w tym dziwnego, trudno oprzeć się połączeniu doskonale wyrośniętego biszkoptu oraz intensywnie czekoladowego kremu. Jakby tego było mało, wierzch wypieku zdobi polewa oraz wiórki z czekolady. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Chcesz przygotować wyjątkowe ciasto na święta wielkanocne, a może zbliżają się urodziny lub imieniny, któregoś z twoich domowników? Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec, możesz wykorzystać nasz przepis na Czekoladowy raj. Warstwy mocno czekoladowego biszkoptu, przełożone są kremem ze śmietanki, oraz gorzkiej i mlecznej czekolady to doskonała kombinacja smaków. Wierzch wypieku zdobi prosta polewa z masła, mleka i kakao, oraz porządna porcja czekoladowych wiórków, które urozmaicają teksturę ciasta. 

Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Reklama

Przepis na Ciasto czekoladowy raj

Do przygotowania tego wypieku, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią blachę. Ciasto najlepiej piec w tortownicy 18-19 cm

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka, 
  • 50 g cukru, 
  • 30 g kakao, 
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • odrobina soli.

Składniki na krem czekoladowy: 

  • 300 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g mlecznej czekolady, 
  • 500 g śmietanki 36 proc., 
  • 40 g cukru brązowego,
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę: 

  • 100 g masła, 
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżki mleka, 
  • 30 g kakao.

Dodatkowo:  

  • 80 g czekolady w wiórkach. 

Jak zrobić ciasto Czekoladowy raj?

 

Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach. Gdy piana zacznie się robić puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Na koniec wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu, aby nie utracić puszystej konsystencji. 

Przelej przygotowane ciasto do tortownicy o średnicy ok. 18-19 cm. Piecz w temperaturze 170°C przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Przygotuj krem czekoladowy. Połam tabliczki na kostki i włóż je do miski. W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i ekstraktem. Mieszaj, aby składniki się połączyły. Kiedy zrobi się gorąca, zalej czekoladę w misce. Mieszaj tak długo aż zrobi się gładka i jednolita masa. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, wtedy krem czekoladowy zacznie tężeć.  

Złóż czekoladowy sen. Biszkopt podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jak wysoki urósł. Przełóż blaty przygotowanym kremem. 

Na koniec przygotuj polewę. Masło rozpuść z cukrem, podgrzewając w rondelku. Dodaj 3 łyżki mleka i mieszaj aż powstanie gładka masa. Ściągnij rondelek z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj energicznie trzepaczką. Wylej polewę na wierzch czekoladowego snu. Posyp wiórkami czekoladowymi. Schłodź w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta