Reklama
Reklama

Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen

Czekoladowy sen to zdecydowanie ciasto na specjalne okazje. Zawsze robi wrażenie na gościach. Nic w tym dziwnego, trudno oprzeć się połączeniu doskonale wyrośniętego biszkoptu oraz intensywnie czekoladowego kremu. Jakby tego było mało, wierzch wypieku zdobi polewa oraz wiórki z czekolady. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Chcesz przygotować wyjątkowe ciasto na święta wielkanocne, a może zbliżają się urodziny lub imieniny, któregoś z twoich domowników? Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec, możesz wykorzystać nasz przepis na Czekoladowy raj. Warstwy mocno czekoladowego biszkoptu, przełożone są kremem ze śmietanki, oraz gorzkiej i mlecznej czekolady to doskonała kombinacja smaków. Wierzch wypieku zdobi prosta polewa z masła, mleka i kakao, oraz porządna porcja czekoladowych wiórków, które urozmaicają teksturę ciasta. 

Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Reklama

Przepis na Ciasto czekoladowy raj

Do przygotowania tego wypieku, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią blachę. Ciasto najlepiej piec w tortownicy 18-19 cm

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka, 
  • 50 g cukru, 
  • 30 g kakao, 
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • odrobina soli.

Składniki na krem czekoladowy: 

  • 300 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g mlecznej czekolady, 
  • 500 g śmietanki 36 proc., 
  • 40 g cukru brązowego,
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę: 

  • 100 g masła, 
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżki mleka, 
  • 30 g kakao.

Dodatkowo:  

  • 80 g czekolady w wiórkach. 

Jak zrobić ciasto Czekoladowy raj?

 

Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach. Gdy piana zacznie się robić puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Na koniec wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu, aby nie utracić puszystej konsystencji. 

Przelej przygotowane ciasto do tortownicy o średnicy ok. 18-19 cm. Piecz w temperaturze 170°C przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Przygotuj krem czekoladowy. Połam tabliczki na kostki i włóż je do miski. W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i ekstraktem. Mieszaj, aby składniki się połączyły. Kiedy zrobi się gorąca, zalej czekoladę w misce. Mieszaj tak długo aż zrobi się gładka i jednolita masa. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, wtedy krem czekoladowy zacznie tężeć.  

Złóż czekoladowy sen. Biszkopt podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jak wysoki urósł. Przełóż blaty przygotowanym kremem. 

Na koniec przygotuj polewę. Masło rozpuść z cukrem, podgrzewając w rondelku. Dodaj 3 łyżki mleka i mieszaj aż powstanie gładka masa. Ściągnij rondelek z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj energicznie trzepaczką. Wylej polewę na wierzch czekoladowego snu. Posyp wiórkami czekoladowymi. Schłodź w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta