Reklama
Reklama

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Kociołek z warzywami to idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Pachnący ziołami i pełen kolorowych warzyw, sprawdzi się zarówno w chłodniejsze dni, jak i na letni posiłek w plenerze. Przekonaj się, że wcale nie jest trudno go przygotować.

Kociołek z warzywami - składniki

Wbrew pozorom kociołek z warzywami zawiera też mięso. To połączenie sycącego mięsa mielonego z soczystymi i pełnowartościowymi warzywami. Cukinia, papryki, pomidor i fasola nie tylko nadają wyjątkowy smak potrawie, ale są też źródłem błonnika. Dodatkowo czynią danie zdecydowanie bardziej treściwym. Do kociołka trafia też passata pomidorowa i mieszanka wybranych przypraw, które podkręcają aromat. To wspaniałe danie dla całej rodziny. Tym bardziej że od razu można je przygotować na dwa dni. 

Przeczytaj też: Kiedyś gościła na stołach magnatów i biedaków. Dziś podaje się w wykwintnych restauracjach

Reklama

Kociołek z warzywami - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • cukinia, 
  • papryka czerwona,  
  • papryka żółta,  
  • 2 pomidory,  
  • 100 ml bulionu drobiowego,  
  • 500 ml passaty pomidorowej,  
  • mała puszka fasoli czerwonej, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego,  
  • pół łyżeczki majeranku,  
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,  
  • pół łyżeczki tymianku, 
  • sól i pieprz.  

Sposób wykonania:

W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj od czasu do czasu.  

Cukinię umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i też pokrój. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Sok, który się z nich wydostanie, zachowaj na później.  

Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojone warzywa. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Posól i popieprz. Wlej gorący bulion. Zagotuj. Wtedy wlej passatę pomidorową i dopraw całość papryką słodką oraz wędzoną, a także majerankiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaj odsączoną fasolę i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj razem przez kolejne 5 minut. Dodaj na koniec koncentrat i zamieszaj.  

Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej z pieczywem lub ryżem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | warzywa | mięso | wieprzowina