Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni
Kociołek z warzywami to idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Pachnący ziołami i pełen kolorowych warzyw, sprawdzi się zarówno w chłodniejsze dni, jak i na letni posiłek w plenerze. Przekonaj się, że wcale nie jest trudno go przygotować.
Wbrew pozorom kociołek z warzywami zawiera też mięso. To połączenie sycącego mięsa mielonego z soczystymi i pełnowartościowymi warzywami. Cukinia, papryki, pomidor i fasola nie tylko nadają wyjątkowy smak potrawie, ale są też źródłem błonnika. Dodatkowo czynią danie zdecydowanie bardziej treściwym. Do kociołka trafia też passata pomidorowa i mieszanka wybranych przypraw, które podkręcają aromat. To wspaniałe danie dla całej rodziny. Tym bardziej że od razu można je przygotować na dwa dni.
Przeczytaj też: Kiedyś gościła na stołach magnatów i biedaków. Dziś podaje się w wykwintnych restauracjach
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- cukinia,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 2 pomidory,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- mała puszka fasoli czerwonej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj od czasu do czasu.
Cukinię umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i też pokrój. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Sok, który się z nich wydostanie, zachowaj na później.
Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojone warzywa. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Posól i popieprz. Wlej gorący bulion. Zagotuj. Wtedy wlej passatę pomidorową i dopraw całość papryką słodką oraz wędzoną, a także majerankiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj odsączoną fasolę i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj razem przez kolejne 5 minut. Dodaj na koniec koncentrat i zamieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej z pieczywem lub ryżem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku