Reklama
Reklama

Pyszne, proste w przygotowaniu i pełnego dżemu. Do popołudniowej kawy zrób fajerki

Nie masz pomysłu, jaki słodki deser przygotować dla swoich bliskich? Koniecznie wypróbuj przepis na fajerki, przepyszne ciasteczka ze słodkim, owocowym nadzieniem. Takimi smakołykami będą zajadać się nie tylko najmłodsi, z pewnością skuszą się na nie również większe łasuchy.

Fajerki to wszelkiego rodzaju wypieki pieczone na gorącej płycie kuchni węglowej. Z biegiem czasu węgiel zamieniono na prąd, a słodkie fajerki możesz upiec w piekarniku. Nie zmienił się proces przygotowania smakołyku - chodzi o proste, nieskomplikowane składniki i łatwość wykonania. Dawniej pieczono je bez dodatków, nasze fajerki są wykonane na drożdżach i zawierają słodkie nadzienie. Możesz użyć ulubionego dżemu. Sprawdzi się konfitura z jagód, truskawek, ale też porzeczek lub moreli.

  

Przepis na fajerki

 

  • 60 ml ciepłego mleka (ok. ¼ szklanki), 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży (instant), 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1-2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania ciasteczek),
  • 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki lub z innych, ulubionych owoców (ok. 280 g). 

Jak zrobić fajerki? 

Podgrzej mleko i dodaj do nich drożdże, szczyptę cukru, po czym dokładnie wymieszaj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce i odczekaj 10 minut. Do miski lub na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło i rozetrzyj w palcach. Jajko ubij z cukrem pudrem i wlej do mąki. Na koniec dodaj zaczyn drożdżowy i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aby stało się zwarte i przestało się kleić. Możesz też użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto w misce przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.  

Gotowe ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część przełóż na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkuj (podobnie jak na pierogi). Pokrój na kwadraty o długości 5-7 cm za pomocą ostrego noża lub radełka. Na środku każdego kwadratu połóż łyżeczkę dżemu i zawiń naprzeciwległe rogi do środka.  

Ułóż ciasteczka na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz fajerki przez około 10-15 minut. Powtórz czynność z resztą ciasta i piecz do wykonania ostatniego ciasteczka. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem i podawaj. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery