Reklama
Reklama

Zupełnie nowy przepis na mazurka. Pyszne nadzienie i soczyste grejpfruty

Takiego mazurka jeszcze nie jadłeś. Idealnie równoważy słodki i kwaskowaty smak, a przy okazji jest bardzo kremowy i soczysty. Mazurek pistacjowo-grejpfrutowy to zupełnie nowoczesna forma ciasta na Wielkanoc, któremu trudno się oprzeć.

Mazurek pistacjowo-grejpfrutowy

Mazurek kajmakowy, orzechowy, z dżemem albo różany to tradycyjne przepisy na ciasta na Wielkanoc. Tymczasem mazurek pistacjowo-grejpfrutowy to zupełna nowość. Powstał dla wszystkich osób, które uważają krem pistacjowy za zbyt słodki w dużych ilościach. Deser przyrządza się na kruchym, maślanym spodzie. Wypełnia się go nadzieniem pistacjowym, a całość wieńczy kolorową dekoracją z białego i czerwonego grejpfruta oraz pokruszonych pistacji. Wypiek prezentuje się elegancko i od razu przyciąga uwagę. Mazurkiem pistacjowym z grejpfrutami na pewno zaskoczysz swoich gości.

Reklama

Mazurek pistacjowo-grejpfrutowy - przepis

Składniki:

Składniki na spód:

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 200 g masła (zimnego), 
  • 2 żółtka, 
  • łyżka śmietany 18%, 
  • szczypta soli. 

Składniki na krem pistacjowy: 

  • 200 g białej czekolady, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 140 g pistacji, 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 100 g pasty pistacjowej. 

Dekoracja:

  • grejpfrut biały,
  • grejpfrut czerwony,
  • pokruszona garść pistacji.

Sposób wykonania:

Przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki przełóż do robota kuchennego i ze sobą zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż je na blat kuchenny lub stolnicę, przez kilka sekund wyrabiaj dłońmi i uformuj kulę. Uważaj tylko, żeby ciasto się nie ogrzało. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut. 

Zrób nadzienie. Pistacje obierz i rozdrobnij blenderem. Dodaj do nich krem pistacjowy i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijają, aż do połączenia w jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej wcześniej przygotowany krem pistacjowy. Odstaw do przestudzenia, a do chłodnej mikstury dodaj ubity krem śmietankowy. Szpatułką wymieszaj do połączenia i schowaj do lodówki na min. pół godziny. 

Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. centymetra. Formę na mazurka natłuść masłem i wyklej ciastem. Przykryj je papierem do pieczenia i obciąż kulkami. Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut, aż do zarumienienia. Odłóż do wystudzenia.

Na chłodny spód wyłóż krem pistacjowy. Pokruszonymi pistacjami obsyp brzeg mazurka. Grejpfruty obierz i podziel na równe cząstki (plasterki). Układaj owoce naprzemiennie na wierzchu ciasta. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężał. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiedy zrobiłam na imprezę, goście prosili o przepis. Prosta i szybka sałatka z groszkem

Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Wielkanoc | słodycze | desery | pistacje