Reklama
Reklama

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Spośród wszystkich mazurków, jakie kiedykolwiek jadłam, ten zdecydowanie zapadł mi w pamięć. Jest najlepszy, a z tym przepisem zawsze wychodzi tak samo pyszny. Przygotuj go jeszcze przed Wielkanocą, a możesz mieć pewność, że zniknie do ostatniego okruszka.

Mazurek to ciasto kuchni polskiej, które tradycyjnie podaje się na Wielkanoc. Najczęściej powstaje ono na bazie ciasta kruchego, które pokryte zostaje kremem, zwykle orzechowym lub kajmakowym. Choć ten słodki przysmak kojarzy się ze świętami, jest tak pyszny, że nie powinno się czekać na niego tak długo. Przygotuj mazurka już na ten weekend i ciesz się jego smakiem.

Mazurek pistacjowy - ciasto nie tylko na Wielkanoc

Mazurki to ciasta pieczone głównie w okresie świąt Wielkanocnych. Wówczas ozdabia się je w tematyczny sposób z użyciem orzechów, owoców, polewy z lukru czy czekolady, bakalii. A co, gdyby zrezygnować z charakterystycznego zdobienia? Mazurek staje się wtedy zwykłym, ale wciąż niesamowicie pysznym ciastem. 

Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z modą. W ostatnich miesiącach pistacje podbijają podniebienia Polaków, a przy tym świetnie wkomponowują się w koncepcję mazurka. Kruche ciasto wypełnione kremem z zielonych orzechów świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie i dodatek do popołudniowej kawy, herbaty. Dla takich pyszności warto wyzbyć się przekonania, że ciasto to powinno się jeść na święta. 

Przeczytaj też: 20 przepisów na wielkanocne ciasta. Darmowy e-book do pobrania  

Mazurek pistacjowy - przepis

Mazurek pistacjowy to najlepszy mazurek, jaki kiedykolwiek jadłam. Idealnie wpisuje się w panujące trendy i gusta. Ciasto jednocześnie jest kruche, a przy tym aksamitne, kremowe i aromatyczne. Przygotuj, a możesz być pewna, że zniknie ze stołu razem ze wszystkimi okruszkami. 

Składniki na spód:

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 200 g masła (zimnego), 
  • 2 żółtka, 
  • łyżka śmietany 18%, 
  • szczypta soli. 

Składniki na krem pistacjowy: 

  • 200 g białej czekolady, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 140 g pistacji, 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 100 g pasty pistacjowej. 

Dodatkowo: 

  • 200 g konfitury malinowej. 

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do robota kuchennego, a następnie zacznij je ze sobą miksować w trybie pulsacyjnym. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję mokrego piasku. Masę przełóż na stolnicę i uformuj z niej kulę. Należy to zrobić możliwie jak najszybciej, aby nie ogrzać ciasta. Gotowe kruche ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 45 minut

W tym czasie zajmij się kremem. Pistacje obierz i zmiksuj z użyciem blendera. Do orzechów dodaj krem pistacjowy i ponownie zmiksuj. W osobnym naczyniu schłodzoną śmietankę 30% ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na niskich obrotach. Składniki powinny się połączyć.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej pastę pistacjową i wymieszaj. Mieszankę pozostaw do lekkiego przestudzenia, a po chwili wymieszaj ją z kremem śmietankowym. Tak przygotowany krem z mascarpone, pistacją i białą czekoladą schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.

Kruche ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Formę na mazurka wysmaruj masłem, a następnie wyklej ją kruchym ciastem. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż je kulkami do pieczenia. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20 minut. Po tym czasie powinien być delikatnie zarumieniony. Odstaw go do przestygnięcia. 

Na chłodny spód mazurka wyłóż konfiturę malinową. Na niej rozłóż chłodny krem pistacjowy. Górę ciasta udekoruj świeżymi malinami, granatem lub czerwonymi porzeczkami i listkami mięty. 

Mazurek pistacjowy jest gotowy. Podawaj go najlepiej niedługo po przygotowaniu.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

Jesz za mało warzyw? Zrób tę pyszną zapiekankę makaronową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | Wielkanoc | słodycze