Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Treściwa i rozgrzewająca. Gruzińska zupa charczo to danie idealne na pierwsze chłodne dni. Przygotujesz ją prosto i szybko z dobrze znanych składników. Twoja kuchnia raz-dwa wypełni się smakowitym zapachem, a domownicy będą prosić o dokładkę. Będzie idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych zup.
Kuchnia gruzińska kryje w sobie wiele niespodzianek. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jej potrawy sprawdzą się idealnie na zimę. Warto ją odkryć i przemycić niektóre smaki do swojego standardowego menu.
Sprawdź także: W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie
Zupa gulaszowa jest dobrze znana w polskiej kuchni. Jest treściwym daniem, które rozgrzewa w chłodne wieczory i syci na długo. Okazuje się, że inne kuchnie świata również mają na nią swoje sposoby. Jednym z najpyszniejszych przepisów, jakie możemy znaleźć jest gruzińska zupa charczo.
Do przepisu potrzebny będzie nam kurczak. Dzięki niemu bulion jest bogaty w białko, a potrawa treściwa. Jest jednak lżejszy od dań przygotowanych na bazie mięsa wołowego. Do zupy dodaje się zmielone orzechy włoskie, które nadają bogatego aromatu, a także sprawiają, że konsystencja dania jest o wiele gęstsza niż w przypadku klasycznej zupy gulaszowej.
Do przygotowania zupy charczo będziemy potrzebować mieszanki przypraw gruzińskich. Dostaniemy ją w sklepach z orientalną żywnością. Jeśli nie chcemy polegać na gotowcach, możemy samodzielnie przygotować ją w domu. Składają się na nią m.in. ziarna kolendry, kurkuma, chilli, kminek, kozieradka, koper, liść laurowy i suszony czosnek. Wystarczy potrzebne składniki zmielić w moździerzu lub młynku do kawy. Uzyskamy dużo przyprawy, którą później będzie można użyć również do innych potraw.
Składniki:
- kurczak lub kura,
- 250 orzechów włoskich,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- kurkuma,
- gruzińskie przyprawy, jak uccho suneli, chmeli suneli, charcho suneli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: pęczek kolendry.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bulion z gotowania zachowujemy na później.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do cebuli wraz z koncentratem pomidorowym. Chwilę podsmażamy wszystko razem.
Przyprawy, czosnek oraz orzechy włoskie mielimy w blenderze na drobną masę. Dodajemy odrobinę, ok. 50 ml bulionu i ponownie miksujemy. Tak przygotowany płyn dodajemy do garnka z cebulą i kurczakiem. Zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy całość przez ok. 10 minut. Na końcu siekamy drobno kolendrę i dodajemy do zupy. Krótko mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Warto ugotować do niej ryż lub przygotować gruzińskie chlebki z mąki kukurydzianej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole