Reklama
Reklama

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Treściwa i rozgrzewająca. Gruzińska zupa charczo to danie idealne na pierwsze chłodne dni. Przygotujesz ją prosto i szybko z dobrze znanych składników. Twoja kuchnia raz-dwa wypełni się smakowitym zapachem, a domownicy będą prosić o dokładkę. Będzie idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych zup.

Kuchnia gruzińska kryje w sobie wiele niespodzianek. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jej potrawy sprawdzą się idealnie na zimę. Warto ją odkryć i przemycić niektóre smaki do swojego standardowego menu.

Sprawdź także: W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie

Charczo — gruzińska zupa z orzechami

Zupa gulaszowa jest dobrze znana w polskiej kuchni. Jest treściwym daniem, które rozgrzewa w chłodne wieczory i syci na długo. Okazuje się, że inne kuchnie świata również mają na nią swoje sposoby. Jednym z najpyszniejszych przepisów, jakie możemy znaleźć jest gruzińska zupa charczo.

Do przepisu potrzebny będzie nam kurczak. Dzięki niemu bulion jest bogaty w białko, a potrawa treściwa. Jest jednak lżejszy od dań przygotowanych na bazie mięsa wołowego. Do zupy dodaje się zmielone orzechy włoskie, które nadają bogatego aromatu, a także sprawiają, że konsystencja dania jest o wiele gęstsza niż w przypadku klasycznej zupy gulaszowej.

Do przygotowania zupy charczo będziemy potrzebować mieszanki przypraw gruzińskich. Dostaniemy ją w sklepach z orientalną żywnością. Jeśli nie chcemy polegać na gotowcach, możemy samodzielnie przygotować ją w domu. Składają się na nią m.in. ziarna kolendry, kurkuma, chilli, kminek, kozieradka, koper, liść laurowy i suszony czosnek. Wystarczy potrzebne składniki zmielić w moździerzu lub młynku do kawy. Uzyskamy dużo przyprawy, którą później będzie można użyć również do innych potraw.

Jak zrobić zupę charczo? Przepis na rozgrzewające danie

Składniki:

  • kurczak lub kura,
  • 250 orzechów włoskich,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • kurkuma,
  • gruzińskie przyprawy, jak uccho suneli, chmeli suneli, charcho suneli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: pęczek kolendry.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bulion z gotowania zachowujemy na później.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do cebuli wraz z koncentratem pomidorowym. Chwilę podsmażamy wszystko razem.

Przyprawy, czosnek oraz orzechy włoskie mielimy w blenderze na drobną masę. Dodajemy odrobinę, ok. 50 ml bulionu i ponownie miksujemy. Tak przygotowany płyn dodajemy do garnka z cebulą i kurczakiem. Zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy całość przez ok. 10 minut. Na końcu siekamy drobno kolendrę i dodajemy do zupy. Krótko mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Warto ugotować do niej ryż lub przygotować gruzińskie chlebki z mąki kukurydzianej.


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | gulasz