W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie
Drugie śniadanie powinno nie tylko być zdrowe, ale też apetyczne. W roli przekąski w pracy świetnie sprawdzi się prosta do zrobienia sałatka. Wychodzi gęsta i kremowa, więc możesz nią też posmarować kanapki. Sałatka zawiera dużą dawkę białka, dlatego nasyci i doda energii na cały dzień. Jej dużą zaletą jest też to, że jest soczysta i pełna smaku.
Ta pyszna sałatka to przekąska składająca się z produktów o dużej zawartości białka. Jest ono niezbędnym elementem diety, bez którego organizm nie potrafi prawidłowo funkcjonować. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę białkową i dlaczego jest tak wartościowa.
Drugie śniadanie powinno dostarczać energii, ale być też zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem. Sałatka białkowa z Ukrainy to świetna propozycja, która nasyci, ale również uzupełni ewentualne zapotrzebowanie organizmu na białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy czy minerały. Przekąska to połączenie kurczaka, żółtego sera, majonezu, pieczarek, granatu, orzechów i przypraw. Zawiera wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do południa.
Dlaczego warto podać sałatkę na drugie śniadanie? Przede wszystkim dostarcza dużą porcję białka, które jest najważniejszym elementem budulcowym. Jest niezbędne do budowy i odbudowy zużywających się tkanek, a także prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu. Białko wchodzi również w skład ciał odpornościowych, dlatego wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Zapewnia odporność na choroby i szybsze gojenie się ran. Co więcej, to nośnik witamin i minerałów. Jego odpowiednia dawka może m.in. obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, jak również usprawnić pracę układu nerwowego (poprawić koncentrację i pamięć).
Orzechy to również skarbnica wysokowartościowego białka, ale też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na omega-3. Tłuszcze pomagają też wchłaniać się witaminom, a tych dostarcza w sałatce m.in. granat. Owoc to bogactwo antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym. Zawiera też błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Połączenie białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów tworzy wartościowe drugie śniadanie, które pomoże rozruszać organizm i dostarczy mu paliwa na cały dzień. Dowiedz się, jak zrobić ukraińską sałatkę białkową, pełną wartości odżywczych, ale też dobrego smaku.
Możesz zajadać ją bez dodatków, najlepiej lekko schłodzoną w lodówce. Sałatka białkowa wychodzi gęsta, dlatego wspaniale rozsmarowuje się też na pieczywie. Wybierz pełnoziarnisty chleb, aby dostarczyć organizmowi jeszcze więcej błonnika. Ukraińską sałatkę białkową robi się naprawdę prosto. Jeśli rano jesteś zabiegany, przyrządź ją poprzedniego wieczora - smaki idealnie się przegryzą.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- nasiona granatu z około połowy owocu,
- 2 garści startego sera żółtego (np. goudy),
- 4-6 łyżek majonezu,
- sól i pieprz,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- garść orzechów włoskich (obranych i drobno poszatkowanych),
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Na początku oczyść piersi z kurczaka i ugotuj w całości we wrzątku (min. 20-30 minut). Wyłóż i odłóż do ostygnięcia.
Na patelnię wylej łyżeczkę oliwy z oliwek, rozgrzej. Pieczarki obierz, pokrój na drobną kostkę i wysyp na patelnię, gdy tłuszcz będzie gorący. Podsmażaj do miękkości, przełóż do głębszej miski i odstaw do wystudzenia.
Gdy pieczarki będą już chłodne, zimnego kurczaka porozdzieraj na włókna i włóż do miski. Dodaj nasiona granatu, poszatkowane orzechy włoskie i starty ser żółty. Dopraw majonezem, solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą mieloną.
Całość wymieszaj do połączenia składników. Z wierzchu ozdób granatem lub szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @nathallae
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem