Reklama
Reklama

Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę

Zupa serowa to danie, które idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Doskonale rozgrzewa i dostarcza prawdziwej przyjemności z jedzenia. Poznaj przepis na aromatyczną, kremową i pełną smaku potrawę, dzięki której chłodny, jesienny wieczór nabierze barw. Już jedna miseczka sprawi, że zapomnisz o głodzie na długo.

Niskie temperatury sprawiają, że szukamy potraw, które rozgrzewają i sycą na długo. Jedną z nich jest zupa serowa. Przekonaj się, w jaki sposób ją przygotować oraz jak podawać. Zachwycisz nią domowników i gości.  

Jak podawać zupę serową? Z tym smakuje najlepiej

Zupa serowa jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Warto jednak wybrać taki, który nie zajmie nam dużo czasu, ale dostarczy sporo cennych składników odżywczych. Przepis, który proponujemy, zawiera w sobie aż trzy rodzaje sera. Mieszanka cheddara, goudy oraz serka topionego sprawia, że zupa ma głęboki aromat oraz kremową konsystencję. Jej bazą są jednak warzywa. Cebula, seler naciowy i marchewka podsmażone na złoty kolor dodają zupie koloru oraz delikatnej słodyczy. Dzięki nim zupa jest nie tylko sycąca, ale także zawiera składniki odżywcze. Całość doprawiona jest za pomocą pieprzu chili cayenne, który znany jest ze swoich rozgrzewających właściwości.

W rezultacie otrzymujemy przepyszną zupę krem, którą szybko się najemy. Można podać ją posypaną domowymi grzankami. Doskonale będą jednak pasować do niej różne zioła i przyprawy. Jeśli lubimy aromatyczne dania, możemy na końcu ozdobić ją za pomocą natki pietruszki, tymianku czy rozmarynu. Niektórzy lubią posypać gorącą zupę dodatkową porcją startego sera, który szybko się rozpuści i pokreśli smak dania. Osoby, które preferują ostre smaki, mogą ozdobić zupę odrobiną sosu Sriracha — ten ostry składnik przełamie smak sera i sprawi, że całość na pewno nie będzie mdła.

Sprawdź także: Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta

Rozgrzewająca zupa serowa — przepis

Składniki:

  • 100 g sera cheddar,
  • 150 g sera gouda,
  • 100 g serka topionego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta pieprzu chili cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

Marchew i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy warzywa. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Kiedy będą ładnie zarumienione, dodajemy mąkę i podsmażamy przez chwilę, mieszając. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zupy dodajemy serek topiony. Kiedy się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do niego ser cheddar i ser gouda. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Na końcu blendujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Próbujemy i dopiero wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz pieprzem czarnym. Serwujemy w miseczkach, posypane grzankami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | ser