Reklama
Reklama

Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu

Jest idealnym daniem na chłodniejsze dni, gdy po powrocie do domu marzy się wyłącznie o ciepłym, domowym obiedzie. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, papryką i sosem śmietanowo-serowym przyjemnie rozgrzeje i nasyci. Wystarczy kilka prostych składników, żeby powstała potrawa dla całej rodziny.

Jesień to czas, w którym sięga się po potrawy sycące i rozgrzewające. Właśnie wtedy najlepiej smakują też zapiekanki, które szybko się robi i roznoszą po całym domu przyjemny aromat. W tym przepisie obiad z piekarnika łączy ziemniaki, delikatne mięso z kurczaka, paprykę i sos śmietanowo-serowy, który idealnie scala potrawę. To receptura, która nie wymaga wyszukanych składników ani zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem wyjdzie tak smakowita, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Zapiekanka ziemniaczana - pomysł na szybki, jesienny obiad

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Kiedy za oknem pada deszcz, a w lodówce nie ma zbyt wielu składników, wystarczy tylko kilka podstawowych produktów, żeby przygotować coś naprawdę smacznego. Ziemniaki, pierś z kurczaka, papryka i śmietanowo-serowy sos tworzą połączenie, które rozgrzewa, syci i daje energię na resztę dnia. Kurczak sprawia, że zapiekanka jest treściwa, a jednocześnie lekka - idealna zarówno na szybki obiad w pracy, jak i na rodzinny posiłek w weekend.

Reklama

Tego rodzaju danie ma też ogromną zaletę - wystarczy raz je upiec, żeby mieć gotowy obiad na dwa dni. Smakuje równie dobrze zaraz po przygotowaniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu. Drugiego dnia składniki wręcz jeszcze lepiej się przenikają, a zapiekanka zyskuje intensywniejszy smak. To wygodne rozwiązanie dla zabieganych - nie wymaga wiele pracy i czasu.

W dodatku składniki potrzebne do tej zapiekanki są łatwo dostępne i niedrogie. Ziemniaki, paprykę, jajka, ser, śmietanę i pierś z kurczaka kupimy w każdym sklepie spożywczym. Do tego kilka przypraw, które zazwyczaj ma się w domu. Wszystko więc sprowadza się do pokrojenia produktów, ich wymieszania ze sobą i zapieczenia.

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem to świetny sposób na rozgrzanie po długim dniu. Gęsty sos serowo-śmietanowy otula pozostałe składniki, tworząc kremową konsystencję, która świetnie komponuje się z delikatnym mięsem i dodatkami. Po spróbowaniu przepisu, z pewnością będziesz chciał do niego wracać.

Rozgrzewająca zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem - przepis 

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką nie potrzebuje wielu dodatków - sama w sobie jest pełnym daniem. Dobrze jednak komponuje się z lekką surówką z białej kapusty lub z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Można też podać ją z piklami lub ogórkami kiszonymi, które przełamią kremową konsystencję zapiekanki. Postępuj krok po kroku według poniższego przepisu, a z pewnością już wkrótce będziesz się zajadać aromatycznym obiadem.

Składniki:

  • ok. 600 g piersi z kurczaka,
  • ok. 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g passaty pomidorowej (ewentualnie przecieru),
  • ok. 400 g czerwonej papryki,
  • średnia cebula,
  • 3 jajka,
  • 400 g śmietany 18%,
  • 200 g sera żółtego (lub mozzarelli we wiórkach),
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób wykonania:

Przygotuj wszystkie składniki zapiekanki. Obierz ziemniaki i przełóż do garnka z osoloną wodą. Włącz palnik i od momentu zagotowania, gotuj ok. 15 minut. Ziemniaki mają nieco zmięknąć, ale nie być jeszcze ugotowane. Odcedź i odłóż do wystudzenia. 

Umyj paprykę, przekrój i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki i również dorzuć do miski. 

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w cienkie paski. 

Zabierz się za smażenie. Olej rozgrzej na patelni i na ciepły przełóż pierś z kurczaka. Smaż ok. 8 minut, po czym dopraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Wymieszaj i trzymaj jeszcze przez chwilę na patelni, aby kurczak był usmażony. Gotowy przełóż na talerz. 

Na patelnię dolej nieco oleju, na ciepły przełóż cebulę i paprykę. Smaż ok. 10 minut - tak, żeby papryka była wciąż delikatnie chrupiąca. Dopraw solą, a następnie dodaj passatę pomidorową i kurczaka. Wymieszaj i dopraw, jeśli potrzeba. Całość podsmaż jeszcze około 3 minut. 

Przygotuj ziemniaki. Podgotowane i wystudzone warzywa pokrój na grube plastry. 

Zrób sos. Do miski wbij jajka, roztrzep je. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj do połączenia. Ser zetrzyj, dodaj do naczynia. Przemieszaj. 

Złóż zapiekankę. Dno naczynia o wymiarach ok. 35 x 22 cm wysmaruj masłem. Ułóż ok. 2/3 ziemniaków, trochę jak dachówkę (warstwowo, mają lekko na siebie nachodzić). Na nie wyłóż farsz z cebuli, papryki i kurczaka. Następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i całość zalej sosem. 

Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Górna warstwa sosu powinna być nieco zarumieniona. Podawaj ciepłe.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to idealny przepis na jesień. Obiad syci i rozgrzewa, a jednocześnie nie wymaga wielu godzin w kuchni i licznych składników. Można ją też przygotować wczęsniej i odgrzać, gdy brakuje czasu na codzienne gotowanie. To danie, które zawsze się udaje - po jednym kawałku z pewnością pomyślisz o dokładce. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem

Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania główne | kurczak | ziemniaki