Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu
Jest idealnym daniem na chłodniejsze dni, gdy po powrocie do domu marzy się wyłącznie o ciepłym, domowym obiedzie. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, papryką i sosem śmietanowo-serowym przyjemnie rozgrzeje i nasyci. Wystarczy kilka prostych składników, żeby powstała potrawa dla całej rodziny.
Jesień to czas, w którym sięga się po potrawy sycące i rozgrzewające. Właśnie wtedy najlepiej smakują też zapiekanki, które szybko się robi i roznoszą po całym domu przyjemny aromat. W tym przepisie obiad z piekarnika łączy ziemniaki, delikatne mięso z kurczaka, paprykę i sos śmietanowo-serowy, który idealnie scala potrawę. To receptura, która nie wymaga wyszukanych składników ani zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem wyjdzie tak smakowita, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Zapiekanka ziemniaczana to jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Kiedy za oknem pada deszcz, a w lodówce nie ma zbyt wielu składników, wystarczy tylko kilka podstawowych produktów, żeby przygotować coś naprawdę smacznego. Ziemniaki, pierś z kurczaka, papryka i śmietanowo-serowy sos tworzą połączenie, które rozgrzewa, syci i daje energię na resztę dnia. Kurczak sprawia, że zapiekanka jest treściwa, a jednocześnie lekka - idealna zarówno na szybki obiad w pracy, jak i na rodzinny posiłek w weekend.
Tego rodzaju danie ma też ogromną zaletę - wystarczy raz je upiec, żeby mieć gotowy obiad na dwa dni. Smakuje równie dobrze zaraz po przygotowaniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu. Drugiego dnia składniki wręcz jeszcze lepiej się przenikają, a zapiekanka zyskuje intensywniejszy smak. To wygodne rozwiązanie dla zabieganych - nie wymaga wiele pracy i czasu.
W dodatku składniki potrzebne do tej zapiekanki są łatwo dostępne i niedrogie. Ziemniaki, paprykę, jajka, ser, śmietanę i pierś z kurczaka kupimy w każdym sklepie spożywczym. Do tego kilka przypraw, które zazwyczaj ma się w domu. Wszystko więc sprowadza się do pokrojenia produktów, ich wymieszania ze sobą i zapieczenia.
Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem to świetny sposób na rozgrzanie po długim dniu. Gęsty sos serowo-śmietanowy otula pozostałe składniki, tworząc kremową konsystencję, która świetnie komponuje się z delikatnym mięsem i dodatkami. Po spróbowaniu przepisu, z pewnością będziesz chciał do niego wracać.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką nie potrzebuje wielu dodatków - sama w sobie jest pełnym daniem. Dobrze jednak komponuje się z lekką surówką z białej kapusty lub z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Można też podać ją z piklami lub ogórkami kiszonymi, które przełamią kremową konsystencję zapiekanki. Postępuj krok po kroku według poniższego przepisu, a z pewnością już wkrótce będziesz się zajadać aromatycznym obiadem.
Składniki:
- ok. 600 g piersi z kurczaka,
- ok. 1,5 kg ziemniaków,
- 200 g passaty pomidorowej (ewentualnie przecieru),
- ok. 400 g czerwonej papryki,
- średnia cebula,
- 3 jajka,
- 400 g śmietany 18%,
- 200 g sera żółtego (lub mozzarelli we wiórkach),
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka mielona,
- pieprz ziołowy,
- olej do smażenia,
- masło do wysmarowania formy.
Sposób wykonania:
Przygotuj wszystkie składniki zapiekanki. Obierz ziemniaki i przełóż do garnka z osoloną wodą. Włącz palnik i od momentu zagotowania, gotuj ok. 15 minut. Ziemniaki mają nieco zmięknąć, ale nie być jeszcze ugotowane. Odcedź i odłóż do wystudzenia.
Umyj paprykę, przekrój i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki i również dorzuć do miski.
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w cienkie paski.
Zabierz się za smażenie. Olej rozgrzej na patelni i na ciepły przełóż pierś z kurczaka. Smaż ok. 8 minut, po czym dopraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Wymieszaj i trzymaj jeszcze przez chwilę na patelni, aby kurczak był usmażony. Gotowy przełóż na talerz.
Na patelnię dolej nieco oleju, na ciepły przełóż cebulę i paprykę. Smaż ok. 10 minut - tak, żeby papryka była wciąż delikatnie chrupiąca. Dopraw solą, a następnie dodaj passatę pomidorową i kurczaka. Wymieszaj i dopraw, jeśli potrzeba. Całość podsmaż jeszcze około 3 minut.
Przygotuj ziemniaki. Podgotowane i wystudzone warzywa pokrój na grube plastry.
Zrób sos. Do miski wbij jajka, roztrzep je. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj do połączenia. Ser zetrzyj, dodaj do naczynia. Przemieszaj.
Złóż zapiekankę. Dno naczynia o wymiarach ok. 35 x 22 cm wysmaruj masłem. Ułóż ok. 2/3 ziemniaków, trochę jak dachówkę (warstwowo, mają lekko na siebie nachodzić). Na nie wyłóż farsz z cebuli, papryki i kurczaka. Następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i całość zalej sosem.
Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Górna warstwa sosu powinna być nieco zarumieniona. Podawaj ciepłe.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to idealny przepis na jesień. Obiad syci i rozgrzewa, a jednocześnie nie wymaga wielu godzin w kuchni i licznych składników. Można ją też przygotować wczęsniej i odgrzać, gdy brakuje czasu na codzienne gotowanie. To danie, które zawsze się udaje - po jednym kawałku z pewnością pomyślisz o dokładce.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec
Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem
Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis