Rozkrój dynię i wypełnij ją pysznym farszem. Przepis na obłędne, jesienne danie
To jesienne danie zaskakuje wszystkich, gdy tylko pojawia się na stole. Słodka dynia hokkaido wypełniona smakowitym mięsno-grzybowym farszem w mig podbije kubki smakowe całej twojej rodziny. Trudno o bardziej jesienne danie. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, na przykład wizytę gości.
Faszerowana cukinia i papryka to klasyka wśród obiadów. Świetnie smakują zarówno z mięsnym, ryżowym, jak i warzywnym farszem. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić jesienną wersję tego dania. Faszerowana dynia jest prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale, a na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Do zrobienia farszu najlepiej sprawdzą się grzyby leśne, jeśli jednak nie masz takich pod ręką, możesz postawić na pieczarki, które dostaniesz, w każdym sklepie. Potrawa jest kolorowa i na pewno posmakuje wszystkim twoim domownikom.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 dynie Hokkaido,
- 200 g ryżu,
- 500 g grzybów leśnych,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 pęczek dymki (ze szczypiorem),
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml bulionu warzywnego,
- 100 g kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 150 g parmezanu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej słonecznikowy (do smażenia).
Ugotuj ryż na sypko - w 400 ml lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie większość wody, wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem jeszcze na około 10 minut.
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cebule dymki i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Rozgnieć lekko ząbki czosnku, obierz z łupin i posiekaj.
Umyj dynie, przekrój na pół i wydrąż z nich pestki wraz z włóknami.
Podsmaż na oleju cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie, dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż do miękkości grzybów. Dopraw farsz na patelni tymiankiem, oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wlej na patelnię bulion. Duś farsz, aż bulion odparuje. Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki. Wmieszaj do farszu wraz ze śmietaną. Połącz farsz z ryżem i szczypiorem. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw całość solą i pieprzem.
Napełnij farszem połówki dyni. Ułóż dynie na wyłożonej papierem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40-45 minut - aż dynia będzie miękka.
Źródłą: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad
Placki z kaszy gryczanej na Wszystkich Świętych. Rozgrzeją, dodadzą energii na dłużej