Reklama
Reklama

Rozkrój dynię i wypełnij ją pysznym farszem. Przepis na obłędne, jesienne danie

To jesienne danie zaskakuje wszystkich, gdy tylko pojawia się na stole. Słodka dynia hokkaido wypełniona smakowitym mięsno-grzybowym farszem w mig podbije kubki smakowe całej twojej rodziny. Trudno o bardziej jesienne danie. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, na przykład wizytę gości.

Faszerowana cukinia i papryka to klasyka wśród obiadów. Świetnie smakują zarówno z mięsnym, ryżowym, jak i warzywnym farszem. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić jesienną wersję tego dania. Faszerowana dynia jest prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale, a na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Do zrobienia farszu najlepiej sprawdzą się grzyby leśne, jeśli jednak nie masz takich pod ręką, możesz postawić na pieczarki, które dostaniesz, w każdym sklepie. Potrawa jest kolorowa i na pewno posmakuje wszystkim twoim domownikom. 

Sprawdź także: Przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Smakuje jak pizza, jest prosta do zrobienia

Reklama

Przepis na faszerowaną dynię

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 dynie Hokkaido, 
  • 200 g ryżu, 
  • 500 g grzybów leśnych, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 1 pęczek dymki (ze szczypiorem), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 125 ml bulionu warzywnego, 
  • 100 g kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 150 g parmezanu, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej słonecznikowy (do smażenia).

Jak zrobić dynię faszerowaną? 

Ugotuj ryż na sypko - w 400 ml lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie większość wody, wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem jeszcze na około 10 minut. 

Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cebule dymki i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Rozgnieć lekko ząbki czosnku, obierz z łupin i posiekaj. 

Umyj dynie, przekrój na pół i wydrąż z nich pestki wraz z włóknami. 

Podsmaż na oleju cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie, dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż do miękkości grzybów. Dopraw farsz na patelni tymiankiem, oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  

Wlej na patelnię bulion. Duś farsz, aż bulion odparuje. Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki. Wmieszaj do farszu wraz ze śmietaną. Połącz farsz z ryżem i szczypiorem. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw całość solą i pieprzem. 

Napełnij farszem połówki dyni. Ułóż dynie na wyłożonej papierem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40-45 minut - aż dynia będzie miękka. 

Źródłą: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | warzywa