Reklama
Reklama

Rozkrój dynię i wypełnij ją pysznym farszem. Przepis na obłędne, jesienne danie

To jesienne danie zaskakuje wszystkich, gdy tylko pojawia się na stole. Słodka dynia hokkaido wypełniona smakowitym mięsno-grzybowym farszem w mig podbije kubki smakowe całej twojej rodziny. Trudno o bardziej jesienne danie. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, na przykład wizytę gości.

Faszerowana cukinia i papryka to klasyka wśród obiadów. Świetnie smakują zarówno z mięsnym, ryżowym, jak i warzywnym farszem. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić jesienną wersję tego dania. Faszerowana dynia jest prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale, a na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Do zrobienia farszu najlepiej sprawdzą się grzyby leśne, jeśli jednak nie masz takich pod ręką, możesz postawić na pieczarki, które dostaniesz, w każdym sklepie. Potrawa jest kolorowa i na pewno posmakuje wszystkim twoim domownikom. 

Sprawdź także: Przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Smakuje jak pizza, jest prosta do zrobienia

Reklama

Przepis na faszerowaną dynię

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 dynie Hokkaido, 
  • 200 g ryżu, 
  • 500 g grzybów leśnych, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 1 pęczek dymki (ze szczypiorem), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 125 ml bulionu warzywnego, 
  • 100 g kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 150 g parmezanu, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej słonecznikowy (do smażenia).

Jak zrobić dynię faszerowaną? 

Ugotuj ryż na sypko - w 400 ml lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie większość wody, wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem jeszcze na około 10 minut. 

Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cebule dymki i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Rozgnieć lekko ząbki czosnku, obierz z łupin i posiekaj. 

Umyj dynie, przekrój na pół i wydrąż z nich pestki wraz z włóknami. 

Podsmaż na oleju cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie, dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż do miękkości grzybów. Dopraw farsz na patelni tymiankiem, oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  

Wlej na patelnię bulion. Duś farsz, aż bulion odparuje. Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki. Wmieszaj do farszu wraz ze śmietaną. Połącz farsz z ryżem i szczypiorem. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw całość solą i pieprzem. 

Napełnij farszem połówki dyni. Ułóż dynie na wyłożonej papierem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40-45 minut - aż dynia będzie miękka. 

Źródłą: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Magda Gessler przestrzega przed składnikiem, który rujnuje jej smak

Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad

Placki z kaszy gryczanej na Wszystkich Świętych. Rozgrzeją, dodadzą energii na dłużej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | warzywa