Ryż zapiekany z filetami dla zabieganych. Mięso wychodzi miękkie i pełne smaku
Ryż z kurczakiem to danie znane wszystkim miłośnikom dbania o formę. Jedna wcale nie oznacza to, że potrawa ta musi być sucha i bez smaku. Wystarczy użyć odpowiednich przypraw, aby cieszyć się soczystym i aromatycznym mięsem. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, ten przepis może przypaść ci do gustu.
Ryż zapiekany z filetami to pomysł na szybkie, ale bardzo smaczne danie obiadowe. Sekretem soczystego kurczaka oraz ryżu, który nie będzie suchy i mdły, jest użycie bulionu i przyprawy curry. Taki posiłek świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, lub jako lunch do pudełka, który można zabrać ze sobą do pracy.
Sprawdź także: Wyjątkowe kotlety mielone. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na ryż zapiekany z filetami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przy okazji jego przygotowania zrobić porządek w lodówce. Świetnie pasować będą tu brokuły, cukinia, papryka, marchew, czy kalafior. Wystarczy dorzucić je do ryżu wraz z kurczakiem. Będzie smakować doskonale.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- por,
- 150 g sera żółtego,
- 150 g ryżu,
- 500 ml bulionu drobiowego lub wody,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka oleju,
- natka pietruszki do smaku,
- papryka słodka mielona do smaku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: ulubione warzywa pokrojone w mniejsze kawałki.
Najpierw przygotuj filety z kurczaka. Pokrój je w większą kostkę. Posól i popieprz, a następnie oprósz natką pietruszki i papryką słodką mieloną. Skrop olejem. Białą i jasnozieloną część pora pokrój drobno, a ser zetrzyj na tarce.
Bulion drobiowy albo wodę zagotuj, a następnie połącz dokładnie z przyprawą curry. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Spód skrop olejem i wysyp równomiernie ryż. Na to ułóż warstwę pora, a następnie kurczaka. Teraz możesz dorzucić także warzywa, np. brokuła, marchewkę, czy kalafiora. Całość zalej przygotowanym bulionem z curry. Tak wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut. Woda powinna w większości odparować. Po tym czasie wyłóż na wierzch ser i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole