Reklama
Reklama

Ryż zapiekany z filetami dla zabieganych. Mięso wychodzi miękkie i pełne smaku

Ryż z kurczakiem to danie znane wszystkim miłośnikom dbania o formę. Jedna wcale nie oznacza to, że potrawa ta musi być sucha i bez smaku. Wystarczy użyć odpowiednich przypraw, aby cieszyć się soczystym i aromatycznym mięsem. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, ten przepis może przypaść ci do gustu.

Ryż zapiekany z filetami to pomysł na szybkie, ale bardzo smaczne danie obiadowe. Sekretem soczystego kurczaka oraz ryżu, który nie będzie suchy i mdły, jest użycie bulionu i przyprawy curry. Taki posiłek świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, lub jako lunch do pudełka, który można zabrać ze sobą do pracy. 

Sprawdź także: Wyjątkowe kotlety mielone. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Przepis na ryż zapiekany z filetami

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na ryż zapiekany z filetami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przy okazji jego przygotowania zrobić porządek w lodówce. Świetnie pasować będą tu brokuły, cukinia, papryka, marchew, czy kalafior. Wystarczy dorzucić je do ryżu wraz z kurczakiem. Będzie smakować doskonale. 

Składniki: 

  • 500 g filetów z kurczaka, 
  • por, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 150 g ryżu, 
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wody, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • natka pietruszki do smaku,
  • papryka słodka mielona do smaku, 
  • sól i pieprz, 
  • opcjonalnie: ulubione warzywa pokrojone w mniejsze kawałki. 

Jak zrobić ryż zapiekany z filetami? 

Najpierw przygotuj filety z kurczaka. Pokrój je w większą kostkę. Posól i popieprz, a następnie oprósz natką pietruszki i papryką słodką mieloną. Skrop olejem. Białą i jasnozieloną część pora pokrój drobno, a ser zetrzyj na tarce. 

Bulion drobiowy albo wodę zagotuj, a następnie połącz dokładnie z przyprawą curry. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj. 

Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Spód skrop olejem i wysyp równomiernie ryż. Na to ułóż warstwę pora, a następnie kurczaka. Teraz możesz dorzucić także warzywa, np. brokuła, marchewkę, czy kalafiora. Całość zalej przygotowanym bulionem z curry. Tak wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut. Woda powinna w większości odparować. Po tym czasie wyłóż na wierzch ser i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne