Reklama
Reklama

Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią

Choć grzybowa to na tyle popularna zupa, że każdy ma na nią swój przepis, to od czasu do czasu w kuchni warto nieco poeksperymentować. Dziś polecamy wypróbować naszą recepturę na grzybową po hrabiowsku. Potrawa zawiera dużo aromatycznych składników i zdecydowanie jest przygotowana na bogato.

Grzybowa po hrabiowsku

Grzybowa po hrabiowsku to danie pełne najlepszej jakości składników - leśnych grzybów, chudej wołowiny i świeżych ziół. To zupa na najwyższym poziomie, która zachwyci każde podniebienie. Wystarczy przygotować ją raz, a cała twoja rodzina będzie o nią stale dopytywać. I choć możesz ją przyrządzać o każdej porze roku, to tylko świeże grzyby zapewnią jej tak intensywny i niesamowity smak.  

Grzybowa po hrabiowsku - przepis

Składniki:

  • kilogram chudej wołowiny 
  • 500 g grzybów leśnych: borowików, podgrzybków 
  • 2 marchewki 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 litry bulionu wołowego 
  • litr wody 
  • cebula 
  • 100 g pomidorów z puszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • liść laurowy 
  • łyżeczka świeżej bazylii 
  • gałązka świeżego tymianku 
  • łyżeczka natki pietruszki 
  • łyżka masła 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 

Sposób wykonania:

Wołowinę umyj i osusz. Pokrój ją w drobną kostkę i wymieszaj z solą oraz pieprzem. 

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i smaż je do zrumienienia. Następnie wlej bulion i wodę. Dodaj liść laurowy, bazylię, tymianek i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu miękkości mięsa, przez ok. 60-90 minut. W razie potrzeby dolewaj wodę. 

Cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta. 

Dodaj pokrojone w paseczki, świeże grzyby i pomidory. Gotuj do miękkości wszystkich składników - ziemniaków i grzybów. 

Grzybową po hrabiowsku podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa. Możesz ją posypać także ulubionymi świeżymi ziołami. 

Trzy najlepsze surówki z cukinii. Zjesz z przyjemnością nie tylko do obiadu

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | grzyby