Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią
Choć grzybowa to na tyle popularna zupa, że każdy ma na nią swój przepis, to od czasu do czasu w kuchni warto nieco poeksperymentować. Dziś polecamy wypróbować naszą recepturę na grzybową po hrabiowsku. Potrawa zawiera dużo aromatycznych składników i zdecydowanie jest przygotowana na bogato.
Grzybowa po hrabiowsku to danie pełne najlepszej jakości składników - leśnych grzybów, chudej wołowiny i świeżych ziół. To zupa na najwyższym poziomie, która zachwyci każde podniebienie. Wystarczy przygotować ją raz, a cała twoja rodzina będzie o nią stale dopytywać. I choć możesz ją przyrządzać o każdej porze roku, to tylko świeże grzyby zapewnią jej tak intensywny i niesamowity smak.
Składniki:
- kilogram chudej wołowiny
- 500 g grzybów leśnych: borowików, podgrzybków
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu wołowego
- litr wody
- cebula
- 100 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- łyżeczka świeżej bazylii
- gałązka świeżego tymianku
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Wołowinę umyj i osusz. Pokrój ją w drobną kostkę i wymieszaj z solą oraz pieprzem.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i smaż je do zrumienienia. Następnie wlej bulion i wodę. Dodaj liść laurowy, bazylię, tymianek i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu miękkości mięsa, przez ok. 60-90 minut. W razie potrzeby dolewaj wodę.
Cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj pokrojone w paseczki, świeże grzyby i pomidory. Gotuj do miękkości wszystkich składników - ziemniaków i grzybów.
Grzybową po hrabiowsku podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa. Możesz ją posypać także ulubionymi świeżymi ziołami.
Trzy najlepsze surówki z cukinii. Zjesz z przyjemnością nie tylko do obiadu
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm