Reklama
Reklama

W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze

Postanowiłeś jeść mniej mięsa? Wypróbuj przepis na chrupiące Kotleciki Bonanza, które sprawdzą się niezależnie od tego, czy chcesz zmienić nawyki żywieniowe ze względów zdrowotnych, czy etycznych. Danie jest naprawdę proste w przygotowaniu, zawiera tanie składniki, a dzięki kompozycji przypraw na pewno będzie pyszne i pełne smaku.

Masz w domu ziemniaki, cebulę i marchew? W takim razie możesz bez wychodzenia na zakupy zabrać się za przygotowanie pysznych Kotlecików Bonanza. Danie jest idealnie miękkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz. Robi się je w ekspresowym tempie, z pewnością zasmakuje dużym i małym łasuchom. 

Sprawdź także: Do placków ziemniaczanych dodaj 2 składniki. Wyjdą pyszne bramboraki

Przepis na Kotleciki Bonanza 

Takie kotleciki świetnie smakować będą podawane solo z sosem jogurtowym na bazie świeżych ziół (koperek, szczypiorek, pietruszka), czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny,  soli i pieprzu. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 cebule, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 jajka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia,
  • 1 jajko i bułka tarta do panierowania.

Jak zrobić Kotlety Bonanza? 

Ziemniaki i marchewki obierz, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, a potem przeciśnij przez praskę lub drobno rozgnieć. Powinno powstać gładkie purée.  

Cebule i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij przygotowaną cebulę z czosnkiem. Przełóż do wyrabianej masy. Dodaj mąkę i jajka. Posól, popieprz i wsyp paprykę mieloną. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj owalne kotlety o grubości około 1 cm. 

Do jednej miski wbij jajko i rozkłóć je. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Każdy kotlecik bonanza panieruj najpierw w pierwszej, potem w drugiej misce. Smaż na oleju z obu stron przez kilka minut. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  

 Trzy najlepsze surówki z cukinii. Zjesz z przyjemnością nie tylko do obiadu

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe