Sałatka kocykowa na piknik. Pyszny smak gwarantowany
Jaką przekąskę zabrać ze sobą na piknik? Na przykład sałatkę kocykową, czyli pyszne połączenie świeżych warzyw i lekkiego dressingu. Można ją łatwo zapakować do pojemnika i wyjąć podczas pikniku czy przerwy w spacerze. Zaspokoi głód i zahamuje apetyt na długo, dlatego jest tak przydatna w czasie wycieczek.
Sałatka na piknik wydaje się dobrym pomysłem, dopóki nie przemoczy zawartości plecaka lub szybko się nie zepsuje. Istnieje jednak przepis na sałatkę, która będzie idealna na dłuższą wyprawę. Przygotowana z lekkich warzyw i doprawiona niewielką ilością dressingu. Składniki nawet po kilku godzinach będą zachęcały do jedzenia.
Sałatka kocykowa to bukiet niskokalorycznych warzyw, który można zapakować do plastikowego pojemnika i zabrać z sobą na krótką wycieczkę za miasto. Albo zjeść na kocyku w miejskim parku w słoneczne popołudnie.
Taka sałatka to znacznie lepsza przekąska na piknik niż chipsy czy batoniki. Jest sycąca dzięki wysokiej zawartości błonnika, pełna niezbędnych dla zdrowia składników, a przy tym smakowita.
Gdy zjesz całą porcję, nabierzesz sił do dalszej wędrówki. Wśród wartości odżywczych sałatki kocykowej można wymienić: antyoksydanty, witaminę A, C, K i te z grupy B oraz potas czy wapń.
Jak zrobić sałatkę kocykową? Musisz kupić niezbędne składniki, a potem pokroić je i doprawić przygotowanym dressingiem. Na szczęście nie zabierze ci to dużo czasu.
Składniki:
- 1/2 brokułu,
- 1/2 niedużego kalafiora,
- marchewka,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 50 g rukoli,
- łyżka białego sezamu,
- łyżka czarnego sezamu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny,
- ząbek czosnku,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Umyj brokuła i kalafiora. Poodcinaj łodygi i porozdzielaj różyczki. Zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj przez około 15 minut (aż będą miękkie, ale nadal chrupkie). Na ostatnie 5 minut dołóż do gotującej się wody różyczki brokułu. Odcedź i osusz.
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Skrop połową soku z cytryny i dopraw szczyptą cukru. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni. Połącz resztę soku z cytryny z oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
W dużej misce połącz brokuł, kalafior, marchewkę, pomidorki i rukolę. Wymieszaj. Polej sosem i zamieszaj raz jeszcze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp uprażonym sezamem. Przełóż do pojemnika i zabierz ze sobą w podróż.
Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut