Sałatka papieska - smakołyk prosto z Watykanu. Ile zrobisz, tyle rodzina zje
Piękna pogoda to doskonała okazja na spotkanie z bliskimi czy grilla. Właśnie dlatego w okresie wiosenno-letnim szukamy nowych pomysłów na potrawy, które nadają się na imprezowy stół. Jedną z nich jest sałatka papieska. Zaglądamy do kuchni watykańskiej, w jaki sposób ją przyrządzano, abyś ty również mógł jej spróbować. Okazuje się, że jest to świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej.
Brakuje ci pomysłu na letnią sałatkę? Oto przepis, który podbije serce gości na każdym grillu.
Sałatki ziemniaczane są klasykiem kuchni niemieckiej. Dlatego nie powinno dziwić nas to, że papież Benedykt XVI, pochodzący z Niemiec, zajadał się jedną z nich. W sałatce papieskiej znajdziemy podobne składniki jak w klasycznej jarzynowej - ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone czy majonez. Jednak dzięki kilku składnikom jej smak jest całkowicie inny.
Sałatka papieska smakuje przepysznie sama, z dodatkiem chleba czy w połączeniu z daniami z grilla. Na imprezach podbije serca twoich gości i sprawi, że nie będą mogli się od niej oderwać. Sałatka papieska ze względu na obecność ziemniaków jest niezwykle sycąca, przez co będziemy mieli dodatkowo pewność, że nikt nie wyjdzie od nas głodny. Przez to, że nie zawiera mięsa, będzie odpowiednia również dla wegetarian.
Warto przyrządzić sałatkę papieską szczególnie teraz, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaków i szczypiorku. W połączeniu z nowalijkami będzie smakować jeszcze lepiej.
Zobacz także: Obłędnie smaczne i chrupkie marynowane szparagi. Przepis mam od znajomego szefa kuchni
Do przygotowania sałatki papieskiej będziemy potrzebować:
- 6 średnich ziemniaków,
- 4 jajka,
- 150 g żółtego sera,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 czerwoną cebulę,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki ostrej musztardy,
- sól i pieprz.
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy. Ugotowane jajka i ziemniaki kroimy w kostkę.
W dużej misce mieszamy ziemniaki, jajka, ogórki, cebulę oraz ser. Mieszamy ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy w niej majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty