Reklama
Reklama

Sałatka papieska - smakołyk prosto z Watykanu. Ile zrobisz, tyle rodzina zje

Piękna pogoda to doskonała okazja na spotkanie z bliskimi czy grilla. Właśnie dlatego w okresie wiosenno-letnim szukamy nowych pomysłów na potrawy, które nadają się na imprezowy stół. Jedną z nich jest sałatka papieska. Zaglądamy do kuchni watykańskiej, w jaki sposób ją przyrządzano, abyś ty również mógł jej spróbować. Okazuje się, że jest to świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej.

Brakuje ci pomysłu na letnią sałatkę? Oto przepis, który podbije serce gości na każdym grillu.

Ulubiona sałatka Benedykta XVI. Jarzynowa się przy niej chowa

Sałatki ziemniaczane są klasykiem kuchni niemieckiej. Dlatego nie powinno dziwić nas to, że papież Benedykt XVI, pochodzący z Niemiec, zajadał się jedną z nich. W sałatce papieskiej znajdziemy podobne składniki jak w klasycznej jarzynowej - ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone czy majonez. Jednak dzięki kilku składnikom jej smak jest całkowicie inny.

Sałatka papieska smakuje przepysznie sama, z dodatkiem chleba czy w połączeniu z daniami z grilla. Na imprezach podbije serca twoich gości i sprawi, że nie będą mogli się od niej oderwać. Sałatka papieska ze względu na obecność ziemniaków jest niezwykle sycąca, przez co będziemy mieli dodatkowo pewność, że nikt nie wyjdzie od nas głodny. Przez to, że nie zawiera mięsa, będzie odpowiednia również dla wegetarian.

Warto przyrządzić sałatkę papieską szczególnie teraz, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaków i szczypiorku. W połączeniu z nowalijkami będzie smakować jeszcze lepiej.

Zobacz także: Obłędnie smaczne i chrupkie marynowane szparagi. Przepis mam od znajomego szefa kuchni

Sałatka papieska. Poznaj prosty przepis na pyszne danie

Do przygotowania sałatki papieskiej będziemy potrzebować:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy. Ugotowane jajka i ziemniaki kroimy w kostkę.

W dużej misce mieszamy ziemniaki, jajka, ogórki, cebulę oraz ser. Mieszamy ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy w niej majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | grill