Sałatka z szynką i wyjątkowym sosem. Nawet teściowa poprosi o przepis
Sałatka z szynką i serem wydaje się dość banalna, ale w nie zawsze musi tak być. W tym przepisie jest pewien sekret, który sprawia, że danie zdecydowanie trafia w gusta nawet wybrednych osób. Chodzi o wyjątkowy sos.
Wigilijne menu już gotowe? A co z propozycjami na pozostałe świąteczne dni? Jeżeli szukasz właśnie hitowych przepisów, mamy dla ciebie coś, co wydaje się całkiem zwyczajne, a zaskakuje smakiem i aromatem.
Sałatka z szynką, ale przygotowana w inny sposób - sekretem jest tu przepyszny sos z dodatkiem zielonej papryki, czosnku i musztardy. Klasyka w nowej odsłonie to coś, na co warto postawić w najbliższym czasie. Ten przepis przyda się także na różnego rodzaju imprezy, a także na co dzień.
- 150 g szynki wieprzowej,
- 150 g sera żółtego w kawałku,
- 100 g groszku konserwowego,
- 3 jajka,
- 3 ogórki konserwowe,
Sos:
- 1 papryka zielona,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g śmietany 12%,
- 1 łyżka octu winnego białego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i posiekaj drobno. Szynkę i ser żółty pokrój w kostkę. Tak samo zrób z ogórkami, odsączając je wcześniej z zalewy. Groszek konserwowy odcedź. Wszystkie składniki włóż do dużej miski.
Paprykę zieloną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę albo posiekaj z pomocą blendera. Przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę, ocet winny, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj przygotowany sos do przygotowanych składników i dokładnie wymieszaj. Wstaw wszystko do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Twoja sałatka z szynką jest gotowa - smacznego.
Zobacz też:
Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek
Szybkie ciasto pomarańczowe. Deser last minute na święta
Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości