Reklama
Reklama

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"

Magda Gessler nie przebiera w słowach, gdy chodzi o polską kuchnię. Uwielbia ją i marzy o tym, żeby Polacy przyrządzali ją ze szczerością i miłością, na podstawie tradycyjnych i sprawdzonych przepisów. W jednym z wywiadów skrytykowała sposób, w jaki wielu Polaków przygotowuje kotlety schabowe. Wyjaśniła, gdzie najczęściej popełniają błędy.

Magda Gessler to polska restauratorka, która zyskała rozpoznawalność dzięki metamorfozom lokali przeprowadzanym w programie kulinarnym. Słynie z barwnej osobowości, bezpośredniości i porad kuchennych, których udziela innym. Magda Gessler kocha polską kuchnię i stara się przyrządzać klasyczne potrawy według tradycyjnych przepisów. W jednym z wywiadów skrytykowała sposób przyrządzania kotletów schabowych i doradziła, jak powinno się je robić, aby wyszły idealnie

Magda Gessler krytykuje polskie schabowe

Kotlety schabowe przyrządza się w wielu domach na niedzielny obiad czy uroczystość rodzinną. To polskie danie narodowe, z którego jesteśmy znani także za granicą. Choć robimy je w swoich kuchniach bardzo często, to według Magdy Gessler - znanej z puryzmu kulinarnego - na wielu etapach przygotowań wciąż popełniamy podstawowe błędy. 

Reklama

Znana restauratorka w rozmowie z magazynem Viva skrytykowała sposób, w jaki Polacy nieraz przyrządzają kotlety schabowe. W jej opinii już przy wyborze mięsa nie skupiają się oni na najwyższej jego jakości.

Magda Gessler stwierdziła, że kupujemy mięso, które nadaje się do przygotowania tradycyjnej potrawy, ale nie jest najlepszym wyborem (może być twardsze, mniej wilgotne). Wytknęła też błędy popełniane przy jego rozbijaniu, a następnie doprawianiu. Według restauratorki niektórzy także źle smażą kotlety, a nawet przesadzają z serwowanymi do nich dodatkami. Na każdym kroku da się zrobić coś nie tak.

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler

Charyzmatyczna restauratorka podkreśliła, że wybór odpowiedniego mięsa to podstawa. Najlepszy będzie schab z kością, który jest soczysty i da więcej smaku. Magda Gessler zwróciła uwagę również na odpowiednie rozbicie mięsa - koniecznie tłuczkiem o gładkiej stronie, który nie zniszczy struktury schabu. Ważne, żeby równomiernie rozbijać plastry mięsa i robić to na tyle delikatnie, aby ich nie rozerwać. Rozklepane plasterki muszą być bardzo cienkie. 

Madgda Gessler stwierdziła też, że do stworzenia perfekcyjnych schabowych kluczowe jest marynowanie mięsa. Wielu Polaków tego nie robi, żeby przyspieszyć przygotowanie obiadu. Tymczasem restauratorka uwielbia sprawdzone metody starszych pokoleń. Nasze babcie moczyły mięso przez kilka godzin w mieszance mleka i cebuli, aby stało się miękkie i jeszcze bardziej aromatyczne. Mistrzyni kuchni zachęciła więc wszystkich do stosowania takiej marynaty.

Następnie Magda Gessler skupiła się na tym, aby panierować kotlety we właściwej kolejności - najpierw w mące, potem jajku, a na końcu bułce tartej. Dzięki temu panierka dobrze przyklei się do mięsa, a po smażeniu pozostanie chrupiąca i niezbyt tłusta. Najwięcej błędów przydarza się jednak podczas smażenia. Podstawową zasadą restauratorki jest to, że tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Przy zimnym panierka nasiąknie olejem, stanie się ciężka i niejadalna. Magda Gessler poleciła smażenie na gorącym oleju rzepakowym lub smalcu - aż do zezłocenia z obu stron. 

Restauratorka lubi tradycyjne podanie polskiej potrawy. Według niej do kotletów schabowych najlepiej będą pasować po prostu ziemniaki i świeża surówka. W ramach dodatków poleciła też mizerię, buraczki albo soczystą kapustę kiszoną. Danie będzie miało niezbędne wartości odżywcze, ale zachowa właściwe smakowe propocje. 

Magda Gessler przypomniała, że nawet najprostsze i najbardziej znane polskie dania wymagają dbałości o szczegóły. Choć w teorii kotlety schabowe przyrządza się prosto, to na każdym etapie można popełnić proste błędy. Niektórzy z pewnością znają wszystkie podane wskazówki restauratorki. Jeśli jednak jeszcze nie próbowałeś przygotować tradycyjnych kotletów schabowych według Magdy Gessler, przekonaj się, że smakują zupełnie jak te od babci. Mają znacznie więcej smaku niż ekspresowe domowe wersje czy przesiąknięte tłuszczem kotlety z wielu lokali.

Źródło: terazgotuje.pl, kuchnia.fakt.pl

Zobacz też:

Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami

Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć

Aromatyczne, mocno czosnkowe, chętnie jem przez cały rok. Rodzinny przepis na ogórki marynowane w plasterkach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | kuchnia polska | dania główne | mięso | wieprzowina