Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami
Bałaganiara to ciasto, które na pierwszy rzut oka wygląda dość niezgrabnie i niechlujnie. Ale takie właśnie powinno być, bo przy okazji jest pełne smaku i owoców. To kilka różnych warstw, które tworzą zgraną całość. Przetestuj przepis, a szybko przekonasz się, jak smaczny to deser.
Choć nazwa ciasta może nieco zniechęcać, to nawiązuje do różnokolorowego, nieco chaotycznego wyglądu wypieku. Bałaganiara to deser, którego bazą jest puszysty i lekki biszkopt. Wilgotności i więcej smaku dodaje mu mus owocowy z truskawek, moreli, brzoskwiń i jabłek, który znajduje się pomiędzy dwoma blatami ciasta. Z wierzchu całość zdobi galaretka z owocami. Tutaj też nie zabraknie mandarynek, brzoskwiń i truskawek.
Dzięki dodatkowi tak dużej porcji świeżych owoców deser wychodzi soczysty, lekki i bardzo orzeźwiający. To wspaniała propozycja ciasta na lato, bo nie obciąża i nie jest bardzo słodka. Przekonaj się, że większość domowych cukierników poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Składniki:
Biszkopt:
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus owocowy:
- 500 g jabłek, brzoskwiń, moreli, truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
Galaretka z owocami:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 750 ml gorącej wody,
- 300 g świeżych owoców: truskawek, brzoskwiń, mandarynek.
Sposób wykonania:
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku dobrze mieszając po każdym z nich. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj za pomocą drewnianej szpatułki, wykonując okrężne ruchy, by nie zmniejszyć puszystości piany.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij go z formy i przedziel na dwa blaty.
Przygotuj mus owocowy. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj całość na małym ogniu aż wszystko zmięknie i puści sok. Zblenduj owoce na mus o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz pozostawić całe kawałki owoców. Odstaw całość do ostygnięcia. Żelatynę zalej wodą i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wlej ją do musu owocowego. Wymieszaj i odstaw.
Przygotuj galaretkę. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia, a owoce pokrój na drobne kawałki.
Złóż ciasto. Do tortownicy włóż jeden z blatów biszkoptu i rozsmaruj na nim mus owocowy. Przykryj całość drugim blatem i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie na wierzchu rozłóż pokrojone owoce i zalej całość galaretką.
Ciasto Bałaganiara wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"
Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć