Reklama
Reklama

Ciasto lekkie jak piórko. Puszysty biszkopt z galaretką i owocami

Bałaganiara to ciasto, które na pierwszy rzut oka wygląda dość niezgrabnie i niechlujnie. Ale takie właśnie powinno być, bo przy okazji jest pełne smaku i owoców. To kilka różnych warstw, które tworzą zgraną całość. Przetestuj przepis, a szybko przekonasz się, jak smaczny to deser.

Bałaganiara - co to za ciasto?

Choć nazwa ciasta może nieco zniechęcać, to nawiązuje do różnokolorowego, nieco chaotycznego wyglądu wypieku. Bałaganiara to deser, którego bazą jest puszysty i lekki biszkopt. Wilgotności i więcej smaku dodaje mu mus owocowy z truskawek, moreli, brzoskwiń i jabłek, który znajduje się pomiędzy dwoma blatami ciasta. Z wierzchu całość zdobi galaretka z owocami. Tutaj też nie zabraknie mandarynek, brzoskwiń i truskawek.

Dzięki dodatkowi tak dużej porcji świeżych owoców deser wychodzi soczysty, lekki i bardzo orzeźwiający. To wspaniała propozycja ciasta na lato, bo nie obciąża i nie jest bardzo słodka. Przekonaj się, że większość domowych cukierników poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Reklama

Ciasto Bałaganiara - przepis

Składniki:

Biszkopt: 

  • 120 g mąki pszennej, 
  • 120 g cukru, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Mus owocowy: 

  • 500 g jabłek, brzoskwiń, moreli, truskawek, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml gorącej wody, 

Galaretka z owocami: 

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, 
  • 750 ml gorącej wody, 
  • 300 g świeżych owoców: truskawek, brzoskwiń, mandarynek. 

Sposób wykonania:

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku dobrze mieszając po każdym z nich. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj za pomocą drewnianej szpatułki, wykonując okrężne ruchy, by nie zmniejszyć puszystości piany. 

Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij go z formy i przedziel na dwa blaty. 

Przygotuj mus owocowy. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj całość na małym ogniu aż wszystko zmięknie i puści sok. Zblenduj owoce na mus o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz pozostawić całe kawałki owoców. Odstaw całość do ostygnięcia. Żelatynę zalej wodą i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wlej ją do musu owocowego. Wymieszaj i odstaw. 

Przygotuj galaretkę. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia, a owoce pokrój na drobne kawałki. 

Złóż ciasto. Do tortownicy włóż jeden z blatów biszkoptu i rozsmaruj na nim mus owocowy. Przykryj całość drugim blatem i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie na wierzchu rozłóż pokrojone owoce i zalej całość galaretką. 

Ciasto Bałaganiara wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura"

Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć

Aromatyczne, mocno czosnkowe, chętnie jem przez cały rok. Rodzinny przepis na ogórki marynowane w plasterkach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze