Reklama
Reklama

Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Od czasu do czasu można z nimi nieco poeksperymentować, dodając różne składniki. W tym przepisie do mięsnej masy trafiają jeszcze pieczarki. Dzięki temu kotlety stają się znacznie bardziej soczyste i aromatyczne.

Jak podać mielone z pieczarkami?

Choć przyrządzasz mielone z pieczarkami, to zyskujesz dużo nowych opcji na danie główne. Zaserwowane w sposób tradycyjny - z ziemniakami i ulubioną surówką - smakują rewelacyjnie. Nie musisz się jednak ograniczać tylko do klasyków. Możesz je na przykład podać w bułce jako domowego, zdrowszego burgera. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś włożył te kotlety do naczynia żaroodpornego, zalał delikatnym sosem pomidorowym lub pieczarkowym i zapiekł. Dzięki temu zyskasz kolejne danie, a potrawa nigdy nie znudzi się twoim bliskim.

Przeczytaj też: Najlepszy patent na domową kapustę kiszoną. Wyjdzie idealna, nie będzie się psuć

Reklama

Mielone z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub wieprzowego), 
  • cebula, 
  • bułka kajzerka, 
  • 100 ml mleka, 
  • jajko, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju, 
  • 80 g mąki do obtoczenia, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Bułkę namocz w mleku, dobrze odciśnij i rozdrobnij. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła, aż się zeszkli. Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Podsmaż je na pozostałym maśle,aż odparują z nadmiaru wody. 

Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, oregano lub natkę). Wsyp pieczarki i dokładnie wymieszaj masę. 

Z masy uformuj kotlety, obtocz je lekko w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach

Lepsza od kawy, Grecy mówią na nią "Olympus Tea". Dodaje energii, działa przeciwzapalnie

Lekkie i delikatne kotlety z kabaczka. Pomysł na bezmięsny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | pieczarki | dania główne | kuchnia polska