Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Od czasu do czasu można z nimi nieco poeksperymentować, dodając różne składniki. W tym przepisie do mięsnej masy trafiają jeszcze pieczarki. Dzięki temu kotlety stają się znacznie bardziej soczyste i aromatyczne.
Choć przyrządzasz mielone z pieczarkami, to zyskujesz dużo nowych opcji na danie główne. Zaserwowane w sposób tradycyjny - z ziemniakami i ulubioną surówką - smakują rewelacyjnie. Nie musisz się jednak ograniczać tylko do klasyków. Możesz je na przykład podać w bułce jako domowego, zdrowszego burgera. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś włożył te kotlety do naczynia żaroodpornego, zalał delikatnym sosem pomidorowym lub pieczarkowym i zapiekł. Dzięki temu zyskasz kolejne danie, a potrawa nigdy nie znudzi się twoim bliskim.
Przeczytaj też: Najlepszy patent na domową kapustę kiszoną. Wyjdzie idealna, nie będzie się psuć
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub wieprzowego),
- cebula,
- bułka kajzerka,
- 100 ml mleka,
- jajko,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 80 g mąki do obtoczenia,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Bułkę namocz w mleku, dobrze odciśnij i rozdrobnij. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła, aż się zeszkli. Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Podsmaż je na pozostałym maśle,aż odparują z nadmiaru wody.
Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, oregano lub natkę). Wsyp pieczarki i dokładnie wymieszaj masę.
Z masy uformuj kotlety, obtocz je lekko w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach
Lepsza od kawy, Grecy mówią na nią "Olympus Tea". Dodaje energii, działa przeciwzapalnie
Lekkie i delikatne kotlety z kabaczka. Pomysł na bezmięsny obiad