Reklama
Reklama

Sernik, a może brownie? Oto przepis na obłędne sernikobrownie z pistacjami

Masz ochotę na czekoladowe ciasto, ale jednocześnie z chęcią zjadłbyś sernik? Postaw na ​serniko-brownie z pistacjami. Ten deser to prawdziwy rarytas, który zachwyci, każdego, gdy pojawi się na twoim stole. Mocno czekoladowy spód, delikatna masa serowa, a do tego chrupiące pistacje to połączenie idealne.

Desery z dodatkiem pistacji od pewnego czasu robią furorę zarówno w cukierniach, jak i w internecie. Doskonale sprawdzają się w połączeniu zarówno z czekoladą, jak i jako dodatek do serników. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić obłędne sernikobrownie z pistacjami. Taki deser zasmakuje, każdemu. Możesz przygotować go do popołudniowej kawy, lub podać go podczas wizyty gości, na pewno będą się zajadać i poproszę o przepis. 

Sprawdź także: Gdy zrobisz ten sernik raz, często będziesz do niego wracać. Moja rodzina się zajadała

Reklama

Przepis na sernikobrownie z pistacjami 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm.

Warstwa czekoladowa: 

  • 200 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 200 g czekolady gorzkiej, 
  • 3 jajka, 
  • 140 g mąki pszennej typu 450, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Warstwa serowa: 

  • 400 g serka śmietankowego albo twarogu trzykrotnie zmielonego, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki pasty pistacjowej, 
  • 2 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy. 

Dodatkowo: 

  • pistacje do posypania. 

Jak zrobić sernikobrownie z pistacjami?

Przygotuj warstwę brownie. Masło rozpuść w rondelku razem z połamaną czekoladą, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem do jajek, delikatnie wymieszaj.  

Osobno przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj tylko do połączenia. Przelej masę brownie do wyłożonej papierem do tortownicy o wielkości 26 cm, wyrównaj. 

Teraz przygotuj warstwę serową. Zmiksuj serek śmietankowy z cukrem i pastą pistacjową. Dodaj jajka i budyń śmietankowy w proszku. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.  Ostrożnie rozprowadź masę serową na warstwie czekoladowej. Możesz z pomocą patyczka delikatnie wymieszać ciasto z wierzchu. 

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 170°C, góra-dół. Piecz przez około 50-55 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernikobrownie z pistacjami do przestudzenia. Po całkowitym ostudzeniu schłódź ciasto w lodówce przez minimum 2-3 godziny. Tuż przed podaniem, posyp ciasto posiekanymi pistacjami. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Soczyste mielone z kurczaka. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Nie na mleku i nie na maślance. Naleśniki z tym składnikiem są sprężyste i mięciutkie jak chmurka

Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Przejdź na