Sernik, a może brownie? Oto przepis na obłędne sernikobrownie z pistacjami
Masz ochotę na czekoladowe ciasto, ale jednocześnie z chęcią zjadłbyś sernik? Postaw na serniko-brownie z pistacjami. Ten deser to prawdziwy rarytas, który zachwyci, każdego, gdy pojawi się na twoim stole. Mocno czekoladowy spód, delikatna masa serowa, a do tego chrupiące pistacje to połączenie idealne.
Desery z dodatkiem pistacji od pewnego czasu robią furorę zarówno w cukierniach, jak i w internecie. Doskonale sprawdzają się w połączeniu zarówno z czekoladą, jak i jako dodatek do serników. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić obłędne sernikobrownie z pistacjami. Taki deser zasmakuje, każdemu. Możesz przygotować go do popołudniowej kawy, lub podać go podczas wizyty gości, na pewno będą się zajadać i poproszę o przepis.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm.
Warstwa czekoladowa:
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 3 jajka,
- 140 g mąki pszennej typu 450,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Warstwa serowa:
- 400 g serka śmietankowego albo twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 60 g cukru pudru,
- 2 łyżki pasty pistacjowej,
- 2 jajka,
- 1 budyń śmietankowy.
Dodatkowo:
- pistacje do posypania.
Przygotuj warstwę brownie. Masło rozpuść w rondelku razem z połamaną czekoladą, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem do jajek, delikatnie wymieszaj.
Osobno przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj tylko do połączenia. Przelej masę brownie do wyłożonej papierem do tortownicy o wielkości 26 cm, wyrównaj.
Teraz przygotuj warstwę serową. Zmiksuj serek śmietankowy z cukrem i pastą pistacjową. Dodaj jajka i budyń śmietankowy w proszku. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie rozprowadź masę serową na warstwie czekoladowej. Możesz z pomocą patyczka delikatnie wymieszać ciasto z wierzchu.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 170°C, góra-dół. Piecz przez około 50-55 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernikobrownie z pistacjami do przestudzenia. Po całkowitym ostudzeniu schłódź ciasto w lodówce przez minimum 2-3 godziny. Tuż przed podaniem, posyp ciasto posiekanymi pistacjami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste mielone z kurczaka. Takiego obiadu nikt nie odmówi
Nie na mleku i nie na maślance. Naleśniki z tym składnikiem są sprężyste i mięciutkie jak chmurka
Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru