Reklama
Reklama

Serowa dynia robi wrażenie. Wyśmienita przekąska nie tylko na imprezę

Z daleka wygląda jak prawdziwe warzywo, a jednak to smaczna, imprezowa przekąska. Serowa dynia może być ozdobą jesiennych spotkań z bliskimi lub przyjęcia z okazji Halloween. Robi się ją błyskawicznie, wychodzi niezwykle kremowa. Co najważniejsze, gdy postawisz ją na stole, każdy - nawet z ciekawości - będzie chciał jej spróbować.

Przygotowanie serowej dyni jest naprawdę szybkie i proste. Wystarczy kupić właściwe produkty w sklepie, wymieszać je w misce i odpowiednio uformować. Goście będą zachwyceni jesiennym motywem na stole, tym bardziej że po spróbowaniu na pewno zachwycą się też pysznym smakiem przekąski. 

Serowa dynia - przepis

Łatwo dostępne składniki, tylko chwila przygotowań - serowa dynia to idealna przekąska imprezowa. Możesz ją przyrządzić na długo przed spotkaniem z przyjaciółmi i wyjąć tuż przed ich przybyciem. Przekonaj się, jak zrobić serową przystawkę.

Składniki:

  • 80 g twarożku kanapkowego (kremowo-śmietankowego),
  • ok. 200 g startego na małych oczkach sera cheddar,
  • 1/4 szklanki chrupiącego bekonu (boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony),
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka cebuli suszonej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • ogonek zwykłej papryki.

Sposób wykonania:

Przygotuj głęboką miskę. Przełóż do niej po kolei wszystkie składniki z listy. Sera cheddar dodaj tylko połowę (ok. 100 gramów). Dobrze wymieszaj, do połączenia składników. Dłońmi uformuj kulę, obtocz ją w pozostałym serze cheddar i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Następnie owiń sznurkiem lub gumkami recepturkami w taki sposób, żeby uzyskać kształt dyni (charakterystyczne wgłębienia). Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie delikatnie rozwiń, przełóż na półmisek i z wierzchu wbij ogonek wyjęty z papryki, aby imitował zieloną końcówkę warzywa. 

Z czym jeść serową dynię?

Gdy wyjmiesz zbitą i schłodzoną serową dynię z lodówki, przełóż ją na większy półmisek. To imprezowa przekąska, która świetnie wpisuje się w ideę tzw. food sharingu, czyli dzielenia się jedzeniem. Wokół dyni wystarczy położyć marchewkę i ogórka skrojone w niewielkie słupki oraz słone krakersy, którymi każdy gość będzie nabierać małą porcję farszu. Ten jest niezwykle kremowy, więc bez problemu będzie go można łatwo nałożyć, nawet bez użycia sztućców. Jeśli jednak chcesz podać przekąskę w bardziej elegancki sposób, świetnie sprawdzą się też małe kromeczki chleba czy kawałki chrupiącej bagietki. Wówczas serowe nadzienie można nakładać nożem i rozsmarować na pieczywie. 

Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @thenaughtyfork

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | ser | impreza