Reklama
Reklama

Śledzie Gajowego dobre na każde przyjęcie. Sycąca i pełna smaku przekąska

Święta to czas, gdy na naszych stołach pojawiają się przysmaki, o których w ciągu roku w ogóle nie myślimy. Jedną z takich potraw są śledzie Gajowego. Za wyrazisty smak i aromat przekąski odpowiadają między innymi suszone grzyby i cebula.

Śledzie na święta i sylwestra

Śledzie to rodzaj przekąski, która sprawdzi się świetnie zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na imprezie z przyjaciółmi. Pasuje rewelacyjnie do sałatek i świeżego pieczywa. Śledzie Gajowego nie są klasyczną potrawą z ryby ze śmietaną i cebulą, mają więcej wytrawnego smaku. To wyjątkowo świąteczne połączenie - wśród dodatków znajdują się suszone grzyby i śliwki, dodające przystawce wspaniałego aromatu.

Śledzie Gajowego - przepis

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych a’la matjas, 
  • 50 g suszonych grzybów, mogą być prawdziwki, 
  • 8 suszonych śliwek bez pestek, 
  • 4 duże cebule,
  • 5 jagód jałowca, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Marynata: 

  • 500 ml wody,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 70 ml octu spirytusowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego, 
  • 2 goździki, 
  • 2 ziarna pieprzu, 
  • pół łyżeczki cukru.

Sposób wykonania:

Przygotowywanie śledzi gajowego najlepiej rozpocząć dwa dni wcześniej. W tym celu namocz ryby w wodzie i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc. W osobnym naczyniu namocz grzyby, również zostawiając je na noc (ale już poza lodówką).

Następnego dnia ranem zagotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu zostaw grzyby do ostygnięcia, a następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałeczki. 

Płaty śledziowe wyjmij z wody, osusz i pokrój na drobne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej olej i wrzuć cebulę. Gdy się zacznie lekko szklić, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, goździki. Gdy cebula będzie złocista podlej wszystko wodą, dodaj suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Zalewę dopraw do smaku wedle uznania solą i pieprzem. Duś wszystko pod przykryciem przez 5 minut, a następnie pozostaw zalewę do ostygnięcia. 

Do zimnej zalewy dodaj wcześniej przygotowane śledzie, wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Pozostaw śledzie, by się przegryzły - przekąska smakuje najlepiej na drugi dzień. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczne śledzie pod pierzynką. Hit kuchni kresowej musi zagościć na świątecznym stole

Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą

Najprostsze ciasto z pomarańczami. Dzięki jednemu składnikowi przyjemnie chrupie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | ryby | przekąski | dodatki | Boże Narodzenie | impreza