Słodka, delikatna i jedna z najzdrowszych śliwek. Robię z nich wyśmienity dżem do ciasta i naleśników
Renkloda to smak, który kojarzy się z dzieciństwem, końcówką wakacji i czasem u dziadków w ogrodzie. Mało kto wie, ale ta śliwa jest zarazem jedną z najstarszych i najzdrowszych odmian. Gdy tylko zaczyna się sezon, robię z jej owoców wyśmienity dżem do ciast i naleśników. Jego aromat przenosi w czasie.
Renkloda to jedna z najstarszych odmiana śliwy, a wywodzi się ona z Francji, gdzie znana była już w XV wieku. Rozpowszechniona została w Europie w 1860 roku. Od tamtego czasu wyjątkowo chętnie jest sadzona do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach i sadach.
Niebywałą zaletą renklody jest nie tylko jej słodki smak i miękki miąższ. Ta odmiana odznacza się dużą zawartością witamin i minerałów. Między innymi dostarczy witaminy A, C, E, B6, K, a z minerałów potasu, żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. W dodatku obfituje w polifenole i błonnik pokarmowy.
W efekcie renklody mają właściwości antyoksydacyjne, hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Jedzenie ich ochroni organizm przed rozwojem stanów zapalnych, komórek nowotworowych czy chorób neurodegeneracyjnych. Znacząco spowolnią się procesy starzenia, co pozwoli na zachowanie młodego wyglądu i umysłu.
Renkloda wpłynie pozytywnie na poziom cholesterolu. Ureguluje go, tym samym regulując poziom ciśnienia tętniczego krwi. W ten sposób regularne spożywanie śliwek zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego tj. miażdżyca, udar, zawał.
Jedzenie renklod wesprze apetyt i funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawi perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i normując rytm wypróżnień.
Renkloda ma bardzo słodki smak, przez co świetnie nadaje się do wszelkich deserów. Świeża śliwka może być zapiekana w ciastkach, ciastach czy pod kruszonką. Z powodzeniem urozmaici desery z galaretką.
Śliwka renkloda to zarazem dobra baza na domowy, owocowy kompot. Nada się do przerobienia na dżemy i konfitury, które w czasie zimy wzbogacą naleśniki, placki lub słodkie pieczywo.
Dżem z renklody robię zawsze, kiedy tylko zaczyna się sezon na te pyszne śliwki. Jego smak w połączeniu z naleśnikami przypomina mi czasy dzieciństwa, przez co smakuje jeszcze lepiej. Przygotowanie to banał, a radość z jedzenia towarzyszy mi i mojej rodzinie do następnego sezonu.
Składniki:
- 3 kg renklod
- 1 kg cukru.
Renklody dokładnie umyj i usuń z nich pestki. Śliwki przełóż do garnka i rozpocznij gotowanie na małym ogniu. Owoce powinny zacząć się rozpadać i puszczać sok. Całość mieszaj co jakiś czas, aby nic się nie przypalało.
Gdy masa śliwkowa stanie się gęsta, a sok odparuje, to moment na skończenie gotowania. Dodaj cukier i całość wymieszaj. Ilość słodzidła możesz zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od indywidualnych preferencji.
Gorący dżem z renklody przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i pozostaw do wystygnięcia. Słoiki pasteryzuj przez pół godziny, a po tym schowaj je do chłodnej, zacienionej spiżarki.
Źródło: terazgotuje.pl, zdrowiewpraktyce.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej