Reklama
Reklama

Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę

Gulasz segedyński to klasyczne danie kuchni węgierskiej – miękkie kawałki wieprzowiny w pikantnym sosie z kapustą kiszoną to idealnie rozgrzewające danie na jesień i zimę. Od kiedy zjadłam go w restauracji, próbowałam odtworzyć ten smak w domu. Muszę przyznać, że chyba w końcu mi się udało, bo ten przepis jest świetny.

Od kiedy udało mi się dopracować ten przepis do perfekcji, gulasz segedyński robię przynajmniej raz w tygodniu. Chętnie serwuję go również, kiedy spodziewam się gości, ponieważ jest przepyszny i bardzo sycący. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym to doskonała propozycja na danie główne. 

Połączenie mięsa ze składnikami takimi jak kiszona kapusta czy kwaśna śmietana to gwarancja wyjątkowego smaku - ten gulasz chwalą wszyscy, nawet najbardziej wymagające osoby.

Gulasz segedyński - lista składników

  • 750 g łopatki wieprzowej, 
  • 120 g boczku, 
  • 750 ml bulionu wołowego, 
  • 300 g kiszonej kapusty, 
  • 150 ml kwaśnej śmietany, 
  • 3 cebule, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego, 
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminku, 
  • 1 łyżka słodkiej papryki,  
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Gulasz segedyński - jak go zrobić?

Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki średniej wielkości o boku ok.  2,5 cm, a boczek pokrój w bardzo drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebule, a kiszoną kapustę odsącz z nadmiaru zalewy, nie płucząc jej.

Reklama

Drobno ją poszatkuj. 

W garnku z grubym dnem rozpuść połowę smalcu. Dodaj boczek i smaż go przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłóż skwarki łyżką cedzakową i odłóż je na bok. 

Dodaj resztę smalcu i wsyp kminek. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia. 

Zwiększ ogień i dodaj łopatkę. Smaż ją przez 3 minuty, często mieszając. Następnie oprósz ją papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. 

Posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę, dokładnie mieszając. Mięso posól i wlej do garnka bulion – tak, by przykrył w całości łopatkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. 

Dodaj podsmażony boczek i kiszoną kapustę. Gotuj przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. 

Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij danie natychmiast z ognia. Nie zagotowuj dalej. 

Gulasz segedyński dobrze wymieszaj i podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków czy kaszy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Z purée z dyni zrobisz przepyszne bułeczki. Będą idealne do jesiennych śniadań i kolacji

Nie wiesz, co upiec na Wszystkich Świętych? Wypróbuj przepis na Przysmak Cukiernika

Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne