Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki
Muffiny ze śliwkami z cynamonowo-muszkatołową nutą są przepysznym rozwiązaniem na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych, kwaskowatych owoców. Idealnie sprawdzą się jako szybkie drugie śniadanie, deser czy też podwieczorek. Podaj je za każdym razem, kiedy odwiedzą cię niespodziewani goście - przyrządzisz je w mniej niż 40 minut.
Śliwki to owoce, które doskonale nadają się do deserów. Od klasycznych, prostych ciast, przez tarty z nadzieniem serowym i śliwkami, aż po szybkie babeczki, które zrobisz w kilka chwil. Muffiny ze śliwkami i korzennymi przyprawami to świetny sposób, żeby wykorzystać owoce, które zostały po weekendowym pieczeniu albo przetworach.
Są proste do zrobienia, a zarazem wyjątkowo aromatyczne. Babeczki wychodzą ciepłe, pachnące i wilgotne od śliwkowego soku. Takie muffiny sprawdzą się na deser, ale też na słodkie śniadanie, do kawy albo jako przekąska na uczelnię, do szkoły czy pracy.
Składniki:
- 250 g szklanki mąki pszennej,
- 150 g cukru granulowanego,
- 150 ml mleka,
- 120 g masła,
- 5 dojrzałych śliwek,
- 2 jajka,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka wanilii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
- Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
- W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Odstaw.
- W innej dużej misce ubij jajka, wanilię, mleko i roztopione, ostudzone masło.
- Wmieszaj masę jajeczną do mąki za pomocą gumowej szpatułki.
- Owoce umyj i usuń z nich pestki, a następnie pokrój je na małe kawałeczki.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Do każdego otworu wlej po 2 łyżki ciasta, a następnie równomiernie rozłóż połowę owoców. Przykryj je kolejnymi dwoma łyżkami masy.
- Drugą połowę owoców ułóż na wierzchu babeczek.
- Wstaw muffiny ze śliwkami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut, a następnie przenieś je na kratkę. Podawaj po całkowitym ochłodzeniu.
Przechowuj je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Alternatywnie schowaj je do lodówki i zużyj w ciągu 5 dni. Możesz je też zamrozić na 2 miesiące.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowa, lekko pikantna pasta na kanapki. Doskonale poprawia pracę jelit i zapobiega skokom cukru
Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę
Z purée z dyni zrobisz przepyszne bułeczki. Będą idealne do jesiennych śniadań i kolacji