Reklama
Reklama

Kremowa, lekko pikantna pasta na kanapki. Doskonale poprawia pracę jelit i zapobiega skokom cukru

Kanapka z aromatycznym i pożywnym smarowidłem to idealna opcja na szybkie śniadanie. Przygotowując pastę na chleb, warto wykorzystać czerwoną fasolę. To warzywo strączkowe odznaczające się mnóstwem dobroczynnych właściwości. Dlaczego warto ją jeść i jak zrobić przepyszną pastę z czerwonej fasoli i chilli? Odpowiadamy.

Czerwona fasola na dobrą pracę jelit

Czerwona fasola jest warzywem strączkowym znanym od tysiącleci. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie. Jest ceniona ze względu na swoje walory smakowe oraz bogactwo składników odżywczych

Fasola czerwona zawiera witaminy z grupy B (między innymi wspierające pracę układu nerwowego), oraz witaminę C, E oraz K. To również prawdziwa skarbnica minerałów – żelaza, miedzi, cynku, fosforu, potasu czy wapnia. Odpowiednia podaż rzeczonych związków jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Żelazo odpowiada za transport tlenu do komórek, miedź uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, a wapń to główny składnik mineralny kości.

Reklama

Warto również wspomnieć o tym, że czerwona fasola zawiera mnóstwo białka. Jej sucha wersja zawiera około 21-24 g białka na 100 g. Czyni to z fasoli doskonały produkt dla sportowców i osób ćwiczących siłowo. Zaleca się ją również wegetarianom oraz weganom, którzy poszukują substytutów białka zwierzęcego. 

Nie możemy również nie wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika. 100 g suchej fasoli czerwonej zawiera go około 15-16 g. Błonnik zapewnia dobrą pracę jelit – wspomaga perystaltykę oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu minimalizuje ryzyko podjadania pomiędzy posiłkami. Błonnik może również zapobiegać skokom cukru, ponieważ spowalnia wchłanianie glukozy do krwi.

Przeczytaj też: Gdy pijesz regularnie, jelita pracują jak w zegarku. Dobrze nawadnia, oczyszcza organizm i działa przeciwzapalnie 

Pasta z czerwonej fasoli i chilli – przepis

Z czerwonej fasoli warto przygotować przepyszną pastę na kanapki. Jest apetycznie kremowa oraz lekko pikantna dzięki dodatkowi chilli. Co będzie potrzebne do przyrządzenia owego smarowidła? Oto lista składników

  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek; 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • pół łyżeczki suszonej papryki chili; 
  • pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki majeranku;
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę odsączamy i przepłukujemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy ją do dużej miski. 
  2. Dodajemy oliwę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Warto spróbować i w razie konieczności dodać więcej soli i pieprzu (lub chili, jeśli preferujemy pikantniejsze smaki). 

Gotową pastą z fasoli i chilli można smarować chleb lub bułki. Smarowidło idealnie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami, na przykład papryką słodką lub pomidorem.

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki

Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę

Z purée z dyni zrobisz przepyszne bułeczki. Będą idealne do jesiennych śniadań i kolacji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasola | pasta