Reklama
Reklama

Smak dzieciństwa i ulubione smarowidło do chleba mojego dziadka. Zawsze mam lodówce

To smarowidło pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mój dziadek kładł je na chleb i zajadał się jak najlepszym na świecie daniem. Dziś wracam do niego po latach, a smak jest tak samo wyjątkowy. Kiełbasy w słoiku robię więcej i chowam do spiżarki. Może tam stać nawet kilka miesięcy i czekać na ciężkie czasy lub na to kiedy najdzie mnie ochota na coś pysznego.

Kiełbasa w słoiku była obecna niemalże w każdym domu w czasach PRL-u. Z czasem jednak przepis został wyparty, a teraz wielu patrzy na nią z niesmakiem. Zrobiona w domowych warunkach jest pyszna, pozbawiona ulepszaczy i dodatku zbędnego tłuszczu. Przez to nie ma nic wspólnego z tłustą, sklepową konserwą.

Kiełbasa w słoiku z galaretką - przepis z dzieciństwa

Kiełbasę w słoiku przygotowywano u mnie od lat. Pamiętam, jak robiła ją babcia, a później zajadaliśmy się domową konserwą razem z dziadkiem. To absolutny smak dzieciństwa, do którego wracam z przyjemnością. Wypróbuj ten przepis ze starego notatnika babci i rozkoszuj się mięsnym smakiem.

Reklama

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 500 g boczku,
  • 15 g soli kamiennej,
  • 15 g soli peklującej,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1 ziele angielskie i liść laurowy (do każdego słoika).

Z boczku odkrój skórę. Oba rodzaje mięsa pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach. Ząbki czosnku przeciskaj razem z mięsem lub przeciśnij je przez wyciskarkę do czosnku. Do zmielonego mięsa dodaj również słodką paprykę, majeranek, żelatynę, pieprz. Sól zmieszaj z odrobiną letniej wody i dodaj do pozostałych składników.

Mięso zacznij wyrabiać w dłoniach. Przyprawy powinny się równomiernie rozłożyć. Czynność powinna trwać co najmniej 5 minut. Masa powinna być dobrze związana.

Do każdego słoika wrzuć po 1 zielu angielskim i 1 liściu laurowym. Mięso zacznij przekładać do przygotowanych naczyń. Pamiętaj, aby dobrze je ubijać, aby było jak najmniej miejsc pustych, z samym powietrzem. Słoiki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości.

Spód dużego, szerokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką, a na to ustaw słoiki. Wszystko zalej wodą tak, aby 3/4 słoika znajdowało się pod wodą. Kiełbasę w słoiku pasteryzuj przez około 60 minut na małym ogniu. Po tym słoiki pozostaw w garnku i uzupełnij wodę, która wyparowała.

Słoiki delikatnie wyciągnij i ustaw je do góry dnem. Gdy przestygną, kiełbasa w słoiku jest gotowa do jedzenia lub przechowywania na później.

Jak przechowywać domową kiełbasę w słoiku?

Kiełbasę w słoiku należy przechowywać w chłodnej spiżarce, gdzie temperatura nie jest wyższa niż 10 st. Celsjusza. Dla pewności, że nic się nie zepsuje, przetwory można trzymać także w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Kiełbasa w słoiku jest pasteryzowana, więc z tego powodu zachowa świeżość na dłużej. Odpowiednio przechowywana może stać nieotwierana nawet rok. Jeśli chcemy, aby starczyła na jeszcze dłużej, warto powtórzyć pasteryzację. Wtedy w spiżarni spędzi nawet kilka lat.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | przetwory