Reklama
Reklama

Smakują ci śląskie gumiklyjzy? Spróbuj zrobić kluski po chorzowsku

Z ziemniaków można wyczarować wiele pysznych, tanich i sycących dań. Na Śląsku w wielu domach, w każdą niedzielę królują klasyczne kluski, zwane gumiklyjzami. Jeżeli jesteś ich wielbicielem, możesz podać je również jako danie główne. Wystarczy, że dodasz do nich kilka prostych dodatków, które świetnie podkręcą ich smak. Przygotuj kluski po chorzowsku, potrawę może niezbyt dietetyczne, ale za to bardzo smaczną.

Kluski po chorzowsku to nic innego jak kluski śląskie podane z okrasą. Zazwyczaj składa się ona z podsmażonej na tłuszczu cebuli, w wersji "na bogato" - także z wędzonego boczku. W tym wariancie pojawiają się także pieczarki i żółty ser.  

Przepis na kluski po chorzowsku 

Składniki na kluski: 

  • 1 kg ziemniaków (po ugotowaniu), 
  • około 200 g mąki ziemniaczanej, 
  • 3 jajka, 
  • sól (do smaku).

Składniki na sos: 

  • 1 cebula, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 100 g boczku wędzonego (surowego), 
  • 100 g sera żółtego, 
  • 2-3 łyżki masła klarowanego, 
  • sól, pieprz ziarnisty (do smaku), 
  • łyżka posiekanego koperku.

Jak zrobić kluski po chorzowsku?

Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Przełóż do odpowiednio dużej miski. Wyjmij z miski około ¼ ziemniaczanego purée. Uzupełnij powstałą przestrzeń mąką ziemniaczaną. Dołóż z powrotem odłożone na bok ziemniaki.  Wbij jajka i zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Dosól je do smaku, jeśli uznasz, że nie jest dość słone. Podziel ciasto na niewielkie części. Z każdej uformuj kulkę wielkości małej mandarynki. W każdej z kulek zrób palcem niewielkie wgłębienie, w którym będzie zbierał się sos. 

Włóż kluski do wrzątku i ugotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez kilka minut (1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię), co pewien czas mieszając, by się nie posklejały. Odcedź. Pokrój drobno cebulę i boczek. Pieczarki opłucz i pokrój na plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

Wysmaż boczek na skwarki. Dodaj do patelni trochę masła (w zależności od tego, ile tłuszczu wytopiło się z boczku) i usmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Posól je w czasie smażenia. Gotowym sosem polej ciepłe kluski umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Posyp je także startym serem. 

Wstaw naczynie z kluskami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez kilka minut - aż rozpuści się ser. Przed podaniem udekoruj kluski po chorzowsku posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 


 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe