Reklama
Reklama

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Smażone kotlety schabowe to niedzielna klasyka w praktycznie każdym domu. Niestety, po czasie mogą nam się znudzić. Z tego powodu podpowiadamy przepis na pyszne roladki, które również wykonamy ze schabu. Ze względu na oryginalne dodatki będą wyróżniały się smakiem i miło zaskoczą nawet najbardziej wybrednych domowników. Sprawdź, jak je zrobić.

Roladki ze schabu to prosty, ale pomysłowy przepis, dzięki któremu uporasz się z nudą w swojej kuchni. Delikatne mięso w połączeniu z kilkoma składnikami stanie się pysznym daniem, a bliscy będą prosić o dokładki.

Roladki ze schabu na niedzielny obiad

Roladki ze schabu to aromatyczne, soczyste danie, którym śmiało można zastąpić klasycznego kotleta schabowego. Są pozbawione kruchej panierki, ale wypełnione pysznymi składnikami, które dodają niepowtarzalnego, wyrazistego smaku.

Do przygotowania roladek potrzebne będą nam cienko rozbite plastry schabu. Po doprawieniu nadziewamy je różnymi składnikami. My proponujemy boczek, ogórki kiszone oraz paprykę. Warto jednak pamiętać, że możemy dowolnie eksperymentować i dodać to, co mamy w lodówce. Będą doskonale smakować, kiedy wypełnimy je grzybami, serem, porem, szpinakiem czy szynką. Po dokładnym zawinięciu delikatnie podsmażamy je na patelni, a następnie wrzucamy do piekarnika, w którym mięso nabierze miękkości i kruchości, a wszystkie smaki się ze sobą połączą.

Roladki możemy podawać z różnymi dodatkami. Najlepiej będą smakować w połączeniu z purée ziemniaczanym oraz ulubioną surówką. Można jednak w zdrowszej wersji podać je z kaszą. Do roladek będzie pasował również gęsty sos pieczeniowy, który możemy szybko i prosto wykonać, kiedy mięso będzie w piekarniku.

Zobacz także: Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis

Roladki ze schabu — przepis

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 6 plastrów boczku,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Schab dokładnie myjemy i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy z nich solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie smarujemy musztardą. Paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w cienkie paseczki. Na każdym kotlecie układamy plaster boczku, kilka kawałków papryki oraz ogórka kiszonego. Ciasno zawijamy je w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby nie rozwinęły się na kolejnych etapach.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie układamy roladki i obsmażamy z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy 100 ml wody i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 40 minut. Gorące roladki wyciągamy z piekarnika i podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | obiad | dania główne