Reklama
Reklama

Soczysta sałatka ryżowa. Idealna przekąska na drogę lub podczas przerwy w pracy i szkole

Ta sałatka ryżowa wychodzi naprawdę pyszna i to nie tylko dzięki użytemu dressingowi. To ogórki i kukurydza sprawiają, że łączy słodko-kwaśne smaki i jest przyjemnie soczysta. Użyj specjalnego rodzaju ryżu, żeby stała się delikatna i niezwykle sycąca.

Sałatka ryżowa syci, jest prosta w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. W tym przypadku wychodzi też przyjemnie soczysta, m.in. ze względu na użyte warzywne dodatki.

Jaki ryż wybrać do sałatki?

Sałatka na bazie ryżu to idealne danie na biwak, w podróży, do pracy czy szkoły. Ryż jest sycący, komponuje się z większością dodatków, a jego przygotowanie wymaga jedynie garnka z wodą. Zapewne najchętniej skorzystasz z ryżu w woreczkach. Jeśli masz trochę cierpliwości i chcesz uczynić danie nieco bardziej wykwintnym, użyj delikatnego ryżu basmati i ugotuj go na sypko. Dzięki temu najprostsza sałatka ryżowa z ogórkiem nabierze innego charakteru. Możesz wzbogacić ją także o puszkę tuńczyka, jeśli zależy ci na dodatkowym źródle białka i zdrowych tłuszczów.

Sałatka ryżowa z ogórkiem - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati (bez woreczka), 
  • 170 ml wody, 
  • 3-4 ogórki (kiszone lub małosolne), 
  • 200 g kukurydzy konserwowej, 
  • mały pęczek koperku, 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Sposób wykonania: 

Zalej ryż w garnku wodą, lekko posól i doprowadź do wrzenia. Wówczas zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem do chwili, aż całkowicie wchłonie wodę. 

Pokrój ogórki w kosteczkę. Odcedź kukurydzę z zalewy. Posiekaj drobno koperek i szczypiorek. 

Połącz w misce przestudzony ryż, ogórki, i kukurydzę. Wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki koperek i szczypiorek. Jeszcze raz wymieszaj. Jeśli masz taką możliwość, wstaw na pół godziny do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa