Reklama
Reklama

Soczyste mielone z kurczaka. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Tradycyjne mielone robi się z wieprzowiny. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś tym razem przyrządził mniej kaloryczne i równie pyszne mielone z kurczaka. Nie musisz się obawiać o ich smak i konsystencję - są wyraziste, a dodatkowo bardzo soczyste. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną, chrupiącą surówką.

Soczyste mielone z kurczaka 

Jak uzyskać soczyste mielone z kurczaka? Zazwyczaj ten rodzaj mięsa uważany jest za suchy i dość jałowy w smaku. Są dwa klucze do sukcesu. Po pierwsze, dodaj odrobinę jogurtu greckiego, który nada całości wilgotności, smaku i ciekawej, lekko kwaskowatej nuty. Po drugie, użyj chleba namoczonego w mleku, który zachowa całą wilgoć wewnątrz kotletów. Nie może też oczywiście zabraknąć cebulki, której jednak wcześniej nie podsmażaj. Dojdzie do siebie w trakcie smażenia całego dania, pozostawiając sok w mięsie. Spróbuj tych nietypowych kotletów, a z pewnością nie pożałujesz. 

Reklama

Soczyste mielone z kurczaka - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 jajka, 
  • mała cebula, 
  • 2 kromki chleba, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do smażenia. 

Sposób wykonania:

1) Chleb pokrój w kostkę lub rozerwij w palcach. Włóż go do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut. 

2) Cebulę bardzo drobno posiekaj. 

3) W misce wymieszaj mięso mielone, jajka, cebulę, jogurt grecki, sól i pieprz. 

4) Z chleba odciśnij nadmiar mleka i dodaj go do mieszanki mięsnej. Wymieszaj wszystko tylko do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo, bo kotlety wyjdą suche. 

5) Na patelni rozgrzej cienką warstwę oliwy. 

6) Zmocz ręce w zimnej wodzie i nabieraj po kulce z mięsa. Spłaszczaj i formuj kotlety o grubości dłoni. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego przyrumienienia. Jeśli nie masz pewności, czy kotlety są dobrze usmażone w środku, możesz je podpiec lekko w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160 st. Celsjusza. 

7) Soczyste mielone z kurczaka podawaj na ciepło z lekką surówką i ulubionym dodatkiem skrobiowym.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie na mleku i nie na maślance. Naleśniki z tym składnikiem są sprężyste i mięciutkie jak chmurka

Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | kurczak | mięso | dania główne