Reklama
Reklama

Sos ogórkowy do sałatki. Delikatny w smaku, doda soczystości

Polacy uwielbiają używać sosów do dań głównych czy przystawek. Nawet sałatka musi być doprawiona soczystym dressingiem. Taki dodatek sprawia, że potrawa ma więcej smaku i jest przyjemna w konsystencji. Poznaj przepis na lekki i bardzo uniwersalny sos ogórkowy.

Chcesz przygotować pyszny sos ogórkowy? Wypróbuj poniższy przepis, który nie sprawi ci trudności. Choć gotowy dip możesz przechowywać w lodówce na później, to pasuje do tylu dań i jest tak pyszny, że na pewno szybko go wykorzystasz. 

Do czego używać sosu ogórkowego?

Sos ogórkowy to smakowity wariant klasycznego sosu czosnkowego. Można podawać go jako dip do warzyw, na przykład pociętej w słupki marchewki lub gałązek selera naciowego, które warto zaserwować rodzinie do wieczornego seansu przed telewizorem zamiast chipsów. Sos ogórkowy pasuje także do dań z grilla. Można wykorzystać go również do sałatek i rozmaitych zapiekanek. Możesz przygotować go trochę więcej na zapas i przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

Sos ogórkowy do sałatki

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe  
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego  
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • sok z ½ cytryny 
  • szczypta cukru 
  • sól, biały pieprz (do smaku) 
  • gałązka natki pietruszki (do dekoracji) 

Sposób wykonania:

Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z ogórków nadmiar soku. 

Połącz jogurt z majonezem. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek i sok z cytryny. Połącz sos z ogórkami i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.  

Wstaw sos ogórkowy na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować go listkami świeżej natki pietruszki lub inną zieleniną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co zrobić z masła orzechowego? W tych ciastkach smakuje genialnie

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | warzywa