Sos ogórkowy do sałatki. Delikatny w smaku, doda soczystości
Polacy uwielbiają używać sosów do dań głównych czy przystawek. Nawet sałatka musi być doprawiona soczystym dressingiem. Taki dodatek sprawia, że potrawa ma więcej smaku i jest przyjemna w konsystencji. Poznaj przepis na lekki i bardzo uniwersalny sos ogórkowy.
Chcesz przygotować pyszny sos ogórkowy? Wypróbuj poniższy przepis, który nie sprawi ci trudności. Choć gotowy dip możesz przechowywać w lodówce na później, to pasuje do tylu dań i jest tak pyszny, że na pewno szybko go wykorzystasz.
Sos ogórkowy to smakowity wariant klasycznego sosu czosnkowego. Można podawać go jako dip do warzyw, na przykład pociętej w słupki marchewki lub gałązek selera naciowego, które warto zaserwować rodzinie do wieczornego seansu przed telewizorem zamiast chipsów. Sos ogórkowy pasuje także do dań z grilla. Można wykorzystać go również do sałatek i rozmaitych zapiekanek. Możesz przygotować go trochę więcej na zapas i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru
- sól, biały pieprz (do smaku)
- gałązka natki pietruszki (do dekoracji)
Sposób wykonania:
Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z ogórków nadmiar soku.
Połącz jogurt z majonezem. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek i sok z cytryny. Połącz sos z ogórkami i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Wstaw sos ogórkowy na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować go listkami świeżej natki pietruszki lub inną zieleniną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut