Stulaki - słodkości z jabłkami z Podkarpacia. Znikają z talerzy błyskawicznie
Ile regionów w Polsce, tyle kuchni do odkrycia. Mieszkając daleko od pewnych miejsc, możemy nawet nie mieć pojęcia, jakie dobroci kryją w sobie ich regionalne kuchnie. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis na słodkości z Podkarpacia. Zarówno ja, jak i cała moja rodzina, jesteśmy zachwyceni.
Słodkim przysmakiem z Podkarpacia są stulaki. Do zrobienia deseru wykorzystuje się jabłka, na które obecnie trwa sezon. To świetny sposób na przerobienie jabłek w inny sposób niż na szarlotkę.
Stulaki to drożdżowe ciastka wypełnione jabłkami. Wywodzą się one z Podkarpacia, a konkretnie z okolic wsi Siennowo i właśnie tam mają długą tradycję. Słodkości służyły jako deser dla pracujących w polu rolników.
Stulakami zajadano się głównie w czasie żniw. Wtedy rolnicy spędzali najwięcej czasu na polu i najciężej pracowali. Miały nie tylko umilić czas przed dalszą aktywnością, ale także nasycić na następne godziny.
Przepis na stulaki jest banalnie prosty, a efekt naprawdę zachwyca. Ciasteczka są słodkie i delikatne. Jabłkowe nadzienie idealnie przełamuje tę harmonię i całość odświeża. Ostatnio robię je zamiast szarlotki i cała rodzina jest zachwycona. Znikają z talerzy błyskawicznie.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 60 g świeżych drożdży.
Składniki na nadzienie:
- jabłka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu.
Mleko podgrzej tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do napoju wkrusz drożdże, dosyp cukier i całość mieszaj do połączenia się składników. Mieszankę odstaw na około 10 minut. Po tym czasie do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, olej, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Początkowo składniki zacznij łączyć łyżką, a następnie ciasto wyrabiaj dłońmi. Po czasie powinno zrobić się gładkie, jednolite i nie będzie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zajmij się nadzieniem. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i usuń z nich gniazdo nasienne. W miseczce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Każdy kawałek jabłka dokładnie obtocz w mieszance cukru i przypraw.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 3 mm grubości. Z niego wycinaj kwadraty o boku około 6 cm. Na środek kwadratu ułóż jabłko, a następnie sklej rogi ciasta po przekątnej. Ciastka odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Słodkości piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut, do zarumienienia. Gotowe stulaki podawaj przestygnięte z herbatą lub szklanką mleka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut